Ledige specialister skal matches i arbejde

Flere og flere virksomheder oplever, at det er vanskeligt at finde kvalificeret arbejdskraft til opgaver inden for IT. Derfor var der onsdag lagt op til matchmaking, da DI inviterede en række virksomheder og ledige til et arrangement, hvor problemstillingen kunne belyses.

Matchmøde for ledige i IT-branchen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om det kun var midt på ugen, blev fredagsbaren hos den finansielle IT-virksomhed SimCorp på Islands Brygge fyldt på en onsdag.

Her var der nemlig inviteret til matchmøde mellem ledige IT-specialister og virksomheder, der efterspørger den specialiserede IT-arbejdskraft.

Organisationerne DI ITEK, Akademikerne, Djøf, IDA og Prosa var gået sammen om arrangementet for at finde en løsning på jobmanglen i IT-branchen.

DI skønner, at der om bare fem år kommer til at mangle op mod 3.000 IT-specialister.

»Særligt på det her område med højtuddannede specialister fra eksempelvis ingeniørstudierne, datalogi og naturvidenskabelige studier har vi særlige udfordringer med at finde arbejdskraft med specialiserede kompetencer,« siger Adam Lebech, branchedirektør i DI ITEK.

DI vurderer, at det bliver et stigende problem frem mod 2020, og selv om der er sket et øget optag på landets studier, så matcher det ikke efterspørgslen.

Teknologien vinder indpas

En af de virksomheder, der har vanskeligt ved at finde den kvalificerede arbejdskraft, er Ordbogen.com, der har oplevet massiv vækst de seneste år. Derfor hilser adm. direktør Peter Revsbech arrangementer som det i fredagsbaren velkomne.

»Det er en anden måde at møde måske kommende medarbejdere på. De her arrangementer er supergode, og profilerne er matchede, så folk er forberedte, og det sparer os for en masse tid,« siger Peter Revsbech.

Ordbogen.com står over for at skulle rekruttere 25 nye medarbejdere, og derfor håber direktøren, at dagens matchmøde kommer til at bære frugt.

Rift om vikarerne

En af dem, der besidder nogle af de eftertragtede kompetencer, som virksomhederne efterspørger, er Thomas Hatting. Han er uddannet civilingeniør i elektronik fra DTU og har en master fra England. Han kom for halvandet år siden hjem til Danmark efter at have arbejdet 13 år i udlandet hos blandt andet Ericsson i England.

Efter det lange ophold i udlandet har det været udfordrende at komme tilbage og ind på det danske arbejdsmarked igen, og derfor brugte han blandt andet onsdagens arrangement til at få en bedre forståelse for jobmarkedet herhjemme og forbedre sine kommunikationsevner.

»Min udfordring er, at jeg kommer fra telekomindustrien, og i den har der været afskedigelser. Så er der jo nogle andre områder, hvor der er vækst. For at hjælpe mig selv har jeg taget nogle kurser på IT-Universitetet, hvor jeg fokuserer på IT-ledelse, for det er sådan noget, der er brug for i dag,« siger Thomas Hatting, da der er pause i matchmaking-arrangementet, og kaffen og chokoladekagen er kommet på bordet.

Han er meget begejstret for arrangementet og at komme ud og høre om virksomhedernes problemstillinger, og hvilke kompetencer det er, de har brug for. Han står over for den udfordring, at hans arbejdsområder i stor stil bliver outsourcet til blandt andet Kina, hvorfor han må sadle om fra telekomingeniør til IT-konsulent.

Den stigende mangel på arbejdskraft i IT-branchen kan også mærkes hos vikarbureauerne, og hos vikarbureauet Moment er IT-stillinger i løbet af det sidste år blevet markant sværere at besætte.

»Det viser sig f.eks. ved, at hvor vi tidligere ofte kunne løse IT-opgaver ved at slå stillingen op og vælge blandt de bedste ansøgere, må vi i dag langt oftere selv ud at lede efter egnede kandidater via research og reelt gå ud og prikke til dem,« siger Morten T. Højbjerg, adm. direktør i Moment.