Ledere bremser væksten

Ledelsesspecialister har analyseret flere end 700 ledere fra virksomheder med under 50 ansatte. De kan se flere tydelige ledelsesproblemer hos lederne i de små og mellemstore virksomheder, og det kan betyde begrænset vækst.

Dansk Erhverv, Erhvervsstyrelsen, de regionale væksthuse, Syddansk Universitet og Håndværksrådet står bag vækstprogrammet Vækst via Ledelse. I forbindelse med programmet har en screening vist ledere i små virksomheder har udfordringer med lederrollen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund

Ledere i små virksomheder har udfordringer med lederrollen. Det viser en screening af mere end 700 ledere i virksomheder med under 50 ansatte, der er foretaget i forbindelse med vækstprogrammet Vækst via Ledelse. Blandt udfordringerne nævnes, at ledelse ikke er lederens kernekompetence, og at lederne har svært ved at uddelegere opgaver og ansvar.

»Lederne synes ofte, de er de bedste til det, de gør, og det er de måske også. De synes, at det er interessant og sjovt arbejde, og samtidig er det ikke det nemmeste at være leder. Mange af os kender følelsen af, at hvis der er noget, der er svært, er det ikke nødvendigvis det, vi tager fat i. I stedet for at komme ud og gafle de næste kunder, skabe en salgsstrategi eller få folk med på beatet, er det nemmere og sjovere at gå i maskinrummet og stå og banke sammen med de andre,« siger Karsten Vind, der er partner og chefkonsulent hos Pluss Leadership, der har stået bag screeningen af deltagere fra vækstprogrammet.

I alt har ledelsesspecialister fra Pluss Leadership fundet frem til ti udfordringer, som lederne i de små virksomheder har. De har stået for screeningen af omkring 575 af de 700 deltagere i vækstprogrammet, som Erhvervsstyrelsen, de regionale væksthuse, Syddansk Universitet, Håndværksrådet og Dansk Erhverv står bag.

Ledernes mange udfordringer

Over en treårig periode har flere end 700 ledere fået mulighed for at få kortlagt deres største udfordringer som leder og få forskellige redskaber og kurser, der kan hjælpe på vej mod bedre ledelse. Noget der ifølge Karsten Vind er vigtigt, fordi ledernes udfordringer kan være med til at bremse mulighederne for at skabe vækst i virksomheden.

»Det kan være med til at bremse væksten, hvis en leder ikke har overblikket og ser det potentiale, som virksomheden har. Når man kigger mere ind i virksomheden, end man kigger ud af virksomheden, så får man måske ikke øje på, hvor mulighederne for virksomheden ligger i det store spil. Mange af lederne er skarpe på leverancesiden, men mindre skarpe på afsætningen. Hvis du ikke opsøger markedet, så får du måske ikke det salg, som du i virkeligheden fortjener,« siger han.

At lederne ikke er gode til at betragte virksomheden ovenfra, og at de derfor har svært ved at sætte retningen og skabe følgeskab hos medarbejderne, er blandt de ti udfordringer, som ledelsesspecialisterne hos Pluss Leadership er kommet frem til. Og ifølge Pluss Leadership er det især i små virksomheder, at lederen har en stor rolle.

»I små virksomheder er man ofte ikke ansat ind i lederjobbet, men det er noget, der er kommet hen ad vejen, men det er især i den størrelse virksomheder, at ledernes rolle er stor. Hvis der er ti medarbejdere, fylder en leder ikke kun ti procent, men mere end det. Modsat hvis du har en virksomhed med tusind ansatte, så vil jeg påstå, at den øverste leder ikke fylder ti procent. Relationsmæssigt fylder lederen meget i små virksomheder, og det er ofte ham, der har skabt virksomheden, og ham der er ansigtet udadtil og sidder på pengekassen og skal vise en vis risikovillighed,« siger Karsten Vind.