Ledere bør hyldes som sportsstjerner

Den 62-årige formand for PFA, Svend Askær, jagter en afløser efter Henrik Heidebys pludselige direktør-exit. Det er blot en blandt mange opgaver, han lader sig udfordre af.

PFA-formand Svend Askær mener, at ledere udgør rygraden i ethvert samfund. Arkivfoto: Jeppe Michael Jensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som leder må en af de fornemste opgaver være at udpege en ny arvtager, som skal stå med det fulde ansvar for et førende og traditionsrigt hold. Sådan må PFAs bestyrelsesformand, Svend Askær, have det, efter at topchefen i Danmarks største kommercielle pensionsselskab, Henrik Heideby, i forrige uge meddelte, at han stopper ved årets udgang.

I løbet af næste forår skal Svend Askær oven i købet træffe beslutning om, hvorvidt PFA alligevel vil opføre et nyt hovedsæde, som ellers var planlagt i et 55.000-­kvadratmeter prestigeprojekt.

Der er altså nok projekter i gang for Svend Askær, der for nylig rundede 62 år, og som også er formand for Ledernes Hovedorganisation, der i dag hedder Lederne.

I 32 år har han arbejdet i samme ledelsesorganisation – først som fuldmægtig og siden som blandt andet administrerende direktør i ti år. Nu er Svend Askær så formand for Lederne for 14. år i træk.

»Tiden går, og det ene år tager det andet. Så lang tid, det kører godt, og jeg hele tiden får nye udfordringer, ser jeg ingen grund til at stoppe,« siger han.

Fra sit formandskontor i PFA-hovedsædet ved Københavns havnefront kan han foreløbig se tilbage på et arbejdsliv, der altid har budt på ledelse, uanset hvor han har været beskæftiget.

»I løbet af livet får næsten alle mennesker berøring med ledelse – enten bliver man udsat for det af en chef, eller også bliver man selv leder. Og vi ved alle sammen, at en god leder gør hele forskellen,« siger Svend Askær, der mener, at ledere bør hyldes på samme måde som sportsstjerner, i og med at ledere udgør rygraden i ethvert samfund.

Selv forsøger han at omsætte teori til praksis i to af landets institutioner, hvor han er kendt for sin åbne og kontante ledelsesstil, når han blandt andet træffer beslutninger vedrørende forvaltningen af danskernes pensionsformuer.

Privat har Svend Askær hang til hurtige biler og sejlskibe og forlader indimellem gerne Danmark med familien til fordel for skiferier og sydlandske vine.

Skal han yderligere nyde ferien, er det med Bruce Springsteens rustne stemmeføring i ørerne. Man kan jo lige så godt lade sig inspirere af »the Boss« selv.

Erfaring har både Bruce og Svend masser af. Den danske leder føler sig da også godt rustet til at finde en ny topchef for PFA, som blandt andet skal styre selskabets økonomi.

»Og den er ikke så ringe endda,« siger Svend Askær og forklarer, at det værste, PFA-mandskabet med en ny topchef kan gøre, er at lade sig inspirere af fodboldholdet fra Vejle, byen hvor han selv er opvokset.

»Min eneste skuffelse her i livet er, at Vejle ikke kan spille fodbold,« siger han, mens latteren bryder løs.