Ledelseslandskampen er fløjtet af i SAS-toppen

En ny administrerende direktør bliver ikke nødvendigvis en skandinav. Det åbner bestyrelsesformand Frits Schur nu op for. Dermed kan traditionen for en fordeling af topposter mellem de nordiske lande blive brudt.

Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dansk bestyrelsesformand udelukker en administrerende direktør fra Danmark.

Sådan har virkeligheden set ud i SAS indtil for ganske nylig. Men det kan nu være slut. Når Mats Jansson stopper, vil bestyrelsesformand Frits Schur nemlig ikke udelukke, at man ser bort fra den millimeterretfærdige fordeling af lederposter mellem de skandinaviske lande.

Læs også: SAS-chef slidt op af konstant modgang

"Det står ikke skrevet, at der skal findes en svensk direktør, fordi bestyrelsesformanden er dansk. Det kan lige så vel blive en dansker eller en nordmand, eller for den sags skyld en ikke-skandinav. I modsætning til andre multinationale selskaber, der jo typisk har ét hovedland, så er SAS hjemhørende i tre sideordnede lande. Derfor handler det om at finde den bedst kvalificeret kandidat, mere end det handler om at finde en kandidat med en bestemt nationalitet," siger Frits Schur.

Åbner for Dueholm

Dermed kan den evige toer i SAS rækker, danske John Dueholm, pludselig komme på tale til den tunge toppost. Spekulationerne om Mats Janssons efterfølger gik i gang få øjeblikke efter, at nyheden om afgangen kom ud i går. Dueholms navn blev hurtigt nævnt.

Og spørger man Ole Tjørnemark fra headhunterfirmaet Horton International, så er han den oplagte kandidat.

Se billedserie: Janssons op og nedture i SAS

“Nuværende koncerndirektør John Dueholm er fantastisk dygtig og en yderst kompetent person, som man selvfølgelig skal tage med i betragtning. Han kan både magte den økonomiske del og har samtidig et godt forhold til personalet. Jeg har stor respekt for John Dueholm,” lyder vurderingen fra Tjørnemark.

En udefra et godt signal

I de sidste måneder inden nyheden om Jansson fratrædelse skabte SAS igen positive overskrifter efter nogle trænge år. Finder man en ny direktør i egne rækker, så risikerer man at sende det forkerte signal.

“Hvis man finder en fra egne rækker, så kan det sende et signal om dødvande. John Dueholm vil være en fortsættelse af strategien, hvorimod den rette topleder udefra kunne sende et signal om kreativitet og entrprenørånd,” siger Stephen Bruyant-Langer fra headhunterfirmaet Korn/Ferry International.

Læs også: Fagforeninger: "Jansson har ikke haft det for nemt"

Han mener ikke at rygterne om et fremtidig salg af flyselskabet vil afholde topledere fra at tage jobbet som , mener han ikke gør et job som administrerende direktør i SAS mindre attraktivt.

“Ser man på aktuelle afskedigelser, som eksempelvis Tony Hayward hos BP, så har en god kontrakt meget at sige. Så længe SAS formår at tilbyde en kontrakt, der er udformet på en måde, så en ny administrerende direktør ikke skal tænke over sin sikkerhed i jobbet, så tror jeg, at de nok vil kunne tiltrække et topnavn,” siger Stephen Bruyant-Langer.