Ledelseskrise i Zealand Pharma

Zealand Pharmas topledelse er enten fyret eller gået selv. Bestyrelsen beskyldes for at være en flok amatører, mens selve selskabet vurderes at være i god form.

Først sagde forskningsdirektør Jørgen Søberg Petersen op. I sidste uge fik grundlæggeren Eva Steiness at vide, at hun ikke længere var ønsket i virksomheden. Og i forgårs valgte bestyrelsesformanden Jesper Zeuthen at stoppe som bestyrelsesformand. Sagt på godt jysk har der været sjovere perioder for biotekselskabet Zealand Pharma i de otte år, det har eksisteret.

I princippet står virksomheden uden ledelse – både den administrerende direktør og bestyrelsesformanden er konstituerede. Nye permanente afløsere for Eva Steiness og Jesper Zeuthen bliver først fundet, når Zealand Pharma indkalder til ekstraordinært bestyrelsesmøde.

Afviser at være i krise

Den konstituerede administrerende direktør, Mogens Vang Rasmussen, afviser, at Zealand Pharma er i krise:

"Det er en overdrivelse at påstå, at Zealand Pharma har problemer. Det kan jeg afvise. At vi har opnået så flotte resultater skyldes vores meget dygtige forskere. En virksomhed udgøres altså ikke kun af ledende medarbejdere," siger Mogens Vang Rasmussen.

Flere af de store investorer i Zealand Pharma understreger da også, at biotekselskabet har en sund økonomi og har flere spændende produkter i pipeline. Men bestyrelsen har ganske enkelt opført sig som en flok lallende amatører. Derfor valgte den tidligere formand Jesper Zeuthen at stoppe med øjeblikkelig virkning.

Smidt på porten

Det er især fyringen af Eva Steiness, der har vakt vrede. Stifteren er nemlig smidt på porten fra den ene dag til den anden uden, der står en afløser klar i kulissen.

Den konstituerede bestyrelsesformand, Daniël Ellens erkender, at der har været lidt bølgegang i bestyrelseslokalet på det seneste:

»Men jeg mener ikke, man kan kalde det for store uenigheder. Der har været lidt uenighed om, hvorvidt vi skulle iværksætte en ny og fremsynet strategi nu eller vente lidt. Og bestyrelsen har altså besluttet, at nu er det rette tidspunkt, hvorfor det var hensigtsmæssigt at ændre på ledelsen,« siger Daniël Ellens, som repræsenterer en af Zealand Pharmas store investorer, Life Sciences Partners.

Naturligt med kritik

Han kalder det for naturligt, at enkelte personer føler sig utrygge og kritiserer den nye strategi, men sådan er det altid, når tingene forandrer sig. Samtidig afviser han, at uenigheden i bestyrelsen har noget som helst med en kommende børsnotering at gøre:

»Det ville nok ikke være det bedste tidspunkt at gennemføre en børsnotering på lige nu,« siger den konstituerede bestyrelsesformand.

Zealand Pharma droppede for to år siden en ellers nøje planlagt børsintroduktion i sidste øjeblik.