Ledelsesekspert: Mærsk-chefen kan ende som kustode

Hvis A.P. Møller - Mærsk splittes op i flere enheder, er topjobbet hos Mærsk ikke attraktivt for eksterne talenter, vurderer ledelsesekspert.

Topchef Søren Skou. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Hvis A.P. Møller - Mærsk splittes op i mindre enheder, så er dansk erhvervslivs mest attraktive topstilling, nemlig topjobbet som koncernchef hos Mærsk, ikke attraktivt for talenter som Danfoss’ adm. direktør Niels B. Christiansen og DONGs Henrik Poulsen, som ellers har været nævnt som mulige kandidater, vurderer professor emeritus i ledelse Steen Hildebrandt i en kommentar til chefskiftet på Esplanaden.

»Jeg kan se for mig, at ejerselskabet A.P. Møller Holding får en helt anderledes og stærkere rolle, hvor Mærsk Mc-Kinneys barnebarn, Robert Mærsk Uggla, vil blive en samlende kraft, som peger fremad og ikke blot nøjes med at værne om de gamle værdier,« siger han.

Robert Mærsk Uggla tiltræder som adm. direktør i holdingselskabet til efteråret.

Gider ikke

Ifølge en anden ledelsesekspert, professor Anders Drejer fra Aalborg Universitet risikerer Mærsks fremtidige topchef at blive kustode i et konglomerat af virksomheder med hver sin selvstændige ledelse:

»Der er en reel risiko for, at stillingen som topchef kan ende som et kustodejob, og det gider Niels B. Christiansen og Henrik Poulsen ikke, selv om de begge kunne håndtere den kommende forandringsproces hos Mærsk med begge hænder bundet på ryggen,« siger han.

Steen Hildebrandt ser Søren Skou som garanten for, at Mærsk-maskinen fungerer perfekt – så længe man har maskinen.

»Nogle af de maskiner, Mærsk har, skal ud, og der skal nye ind. Søren Skou er garanten for eksekvering,« siger han.

Ifølge Anders Drejer ville mange virksomheder, der står foran en forandringsproces, overlade det til en topchef til at stå for processen. Men han hæfter sig ved, at bestyrelsen i A.P. Møller - Mærsk ikke er færdig med sine overvejelser om den fremtidige struktur og strategi:

»Hvis du ikke ved, hvilket selskab du rekrutterer til, så er det svært at rekruttere en topchef, med mindre altså at du rekrutterer ham til at forestå selve processen,« siger Anders Drejer.

Steen Hildebrandt kalder det erhvervshistorie, hvad der sker i Mærsk lige nu:

»En æra er ved at rinde ud. A.P. Møller - Mærsk er i en anden liga nu og måske på vej over i en form for skyggetilværelse,« siger han og uddyber:

»Vi har at gøre med en virksomhed, som har været dansk erhvervslivs flagskib gennem 100 år, men som nu står foran en voldsom transformation, hvor gamle brancher falder sammen, og helt nye globale forståelser vokser frem. Alt, der har med olie at gøre – det har haft sin tid. Olie er ikke fremtiden. Fremtiden ligger heller ikke i den form for transport af oflie og de voldsomme mængder af varer, som kan produceres lokalt, men som A.P. Møller - Mærsk har tjent buler af penge på at transportere,« siger Hildebrandt.

»Samtidig med at der sker store omvæltninger hos Mærsk, så sidder Grundfos’ topchef, Mads Nipper, og taler om sustainability revolution inden for erhvervslivet. Grundfos og Mærsk er to virksomheder i en verden i stærk bevægelse – en bevægelse, som rammer Mærsk negativt og Grundfos positivt ligesom andre virksomheder, der har med vand og vind at gøre.«

Prams tur næste gang

Ifølge Steen Hildebrandt peger pilen på A.P. Møller - Mærsks bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen som den næste topleder, der står foran udskiftning.

»Han har siddet som formand længe – også ud fra governance-overvejelser. Han har været en superdygtig formand, og det vil være naturligt for ham at overveje, om hans tid ikke også er omme,« siger ledelsesprofessoren.

Han ser Mærsk Mc-Kinneys datter Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla som den, der i givet fald skal skifte Michael Pram Rasmussen ud på formandsposten.