Lean giver hurtig gevinst på bundlinjen

Virksomheden bliver mere effektiv, og du får frigivet arbejdskraft og produktionsarealer ved implementering af Lean-teknologi.

Læs mere
Fold sammen

Lean kan for nogle virke som et kaotisk og diffust begreb fuld af japanske gloser. I virkeligheden handler begrebet ganske simpelt om at gøre ting nemmere og høste fordelene i form af frigjort arbejdstid og produktionsarealer, færre fejl og færre energi- og materialeudgifter. Du kan hurtigt forbedre din effektivitet med 15 procent.

Store virksomheder som Grundfos og Danfoss kan relativt let oprette en afdeling for Lean-teknologi. Men du behøver ikke at være stor for at gå i gang.

- Der er ikke noget, der betinger, at man skal være en stor virksomhed for at få gavn af disse ting. Tværtimod, siger professor Per Nikolaj Bukh, Aalborg Universitet, som er ekspert i ledelsesteknikker.

Hvis du udgør en enmandsvirksomhed, kan du eksempelvis blive mere effektiv, hvis du lægger et skema for, hvornår du læser e-mails. I stedet for hele tiden at smålæse indholdet af din indbakke kan du beslutte dig for kun at læse og besvare e-mails mellem klokken 11 og 13. Hvis noget dukker op efter klokken 13, vil det ofte være tids nok at svare næste dag. På denne måde kan du spare en halv times arbejde hver dag, beskriver Per Nikolaj Bukh.

Opfundet af Toyota

Lean-begrebet blev opfundet af bilproducenten Toyota i 1950erne, og i grove træk kan Lean opdeles i tre forskellige formål. For det første består Lean af en række principper, som skal bringe orden i tingene og sætte dem i system. For det andet kan det være en måde at producere på, som det begyndte hos Toyota, hvor alt kører på samlebånd og spildtiden er minimal. Endelig handler Lean på lang sigt om at ændre kultur og filosofi i den enkelte virksomhed, så det bliver naturligt at gøre alt så effektivt som muligt – uden at man skal løbe dobbelt så stærkt af den grund.

Når du første gang begynder at analysere din virksomhed fra et Lean-perspektiv, vil du ofte opleve, at der går relativt lang tid, hvis du modtager en specialordre, før kunden får sin vare. Til gengæld vil den tid, der går med selve produktionen, være meget kort. Ofte må ting ligge og vente på hinanden, før næste proces kan gå i gang, og dét går ud over effektiviteten.

- Hvis man ikke har arbejdet målrettet med Lean tidligere, vil man formodentlig opdage, at der er ganske mange lavthængende frugter, som man kan inkassere og kapitalisere her og nu, vurderer Jens Kristian Jørgensen, produktivitetschef i DI.

Er du en del af en produktionsvirksomhed, ved du, at der kan opstå fejl. Det sker især, hvis der går lang tid, fra en proces er færdi, til den næste begynder. Måske bliver svejsningen forkert i 100 metalelementer – man har ikke været opmærksom på problemet fra begyndelsen.

- Noget man ofte gør i Lean er, at man lægger processerne i halen af hinanden. Når den første proces har gjort sit arbejde, går den næste proces i gang med den næste del. Hvis der så er en fejl, opdager man det med det samme, siger Jens Kristian Jørgensen.

Frigør ressourcer

Når produktionen bliver mere effektiv, får du en udfordring med at finde ud af, hvad du skal gøre med de ekstra ressourcer.

- Lean vil meget ofte frigøre ressourcer. Derfor er det lettest at indføre Lean i opgangstider, fordi du får lavet den samme mængde produkter ved hjælp af færre hænder, mener Jens Kristian Jørgensen. Han ser dermed ikke Lean som et kriseredskab. Hvis du er nødt til at skære ind til benet i virksomheden for at spare penge, så bør du gøre det som det første. Derefter kan du sætte et Lean-projekt i søen.

For at lean skal opfylde sit fulde potentiale, skal medarbejderne være med på ideen. Du skal forklare, hvad det er, du gerne vil med Lean. Samtidig skal du finde en person i virksomheden, som har lyst til at være tovholder på projektet.

- Det er vigtigt, at den person, som påtager sig opgaven med at arbejde med Lean i virksomheden, rent faktisk har en relevant viden om, hvad Lean er for noget, hvordan det bruges i praksis, og hvad der skal til, hvis resultaterne af Lean-processen skal holdes på den lange bane, fremhæver Jens Kristian Jørgensen.

Du kan lære mere om Lean ved at læse bøger, deltage i kurser eller bruge konsulenter. Vælger du et kursus, bør du sikre dig, at du kan se, hvad underviserne hedder. Derefter kan du finde dem på internettet og vurdere, om de har den nødvendige ekspertise. Du kan desuden kontakte kursusstedet og sikre dig, at du kan overføre undervisningen til din virksomhed. Måske kan kurset bruge din virksomhed som case.

Når du første gang indfører Lean i din virksomhed, kan du vente en øget effektivitet på omkring 15 procent – og ofte mere.

- Hvis man ikke får det gjort helt rigtigt, er der stadig noget at hente, slutter Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet.