Lean gav medarbejderne talelyst

Medarbejderne hos Belmaflex i Farsø oplevede pludselig, at de fik mulighed for at komme frem med deres ideer.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen

Hver anden mandag samles en gruppe medarbejdere hos rørproducenten Belmaflex i Farsø i Himmerland. Formålet er at få de ting på bordet, som de ansatte føler, kan gøres smartere og hurtigere.

Virksomheden har arbejdet med Lean i to år.

- Vi var på seminar med AMU (arbejdsmarkedsuddannelsescenter, red.), hvor vi gennemgik deres version af Lean. Så gik vi hjem og lagde ud med at sætte nogle hvide tavler op i vores afdelinger, som vi skrev »Lean« på, fortæller Heidi N. Frandsen, Lean- og kvalitetsansvarlig hos Belmaflex.

I begyndelsen var det en træg kamp at indføre Lean i virksomheden, som producerer præisolerede rør og har mellem 30 og 40 ansatte. Folk syntes ikke, at de havde tid til at holde møder, og det gav konflikter.

Siden er det imidlertid gået stødt fremad. Selvom virksomheden er langtfra at være på et højt Lean-niveau, er det lykkedes at gøre markante fremskridt. Nu er Belmaflex parat til at opgradere sin Lean, hvor virksomheden forsøger at fokusere på et enkelt emne ad gangen. Det har blandt andet nedbragt sygefraværet blandt medarbejderne.

- Vi fik en snak om det, og pludselig var det synligt, hvilken afdeling det var, der havde sygdom. Og så var der bundet en bonus i enden af det, forklarer Heidi N. Frandsen.

I dag bliver problemer og ideer talt igennem på møder hver fjortende dag, og man finder ud af, hvem der skal løse hvilke opgaver.

- Vi er blevet mere effektive og mere åbne. Tingene kommer frem, når man står i små grupper i stedet for at sidde i små forsamlinger. Inputene er rigtig gode. Det giver en frihed, siger Erhard Kristensen, adm. direktør i Belmaflex.

Han forklarer, at det sværeste har været at tro på, at Lean rent faktisk virker. Løsningen er at sortere i Lean-værktøjerne, så man tager enkelte elementer ud, som virksomheden kan bruge.

- Det, der har været det bedste for os, har været kommunikationen i det. Der kommer en masse gode ideer – og også krav, men du må tage det sure med det søde. Kravene var alligevel bare kommet på et andet tidspunkt, fortæller Erhard Kristensen.