Lavprisselskaber fordømmer SAS-hjælp

Foreningen af europæiske lavprisselskaber er vrede over de skandinaviske regeringer har givet ny kredit til kriseramte SAS. Det vil blot udskyde det uundgåelige, lyder det fra lavprisselskaberne.

Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De europæiske lavprisselskaber er meget sure på regeringerne i Norge, Sverige og Danmark, fordi de er klar til at give kriseramte SAS en yderligere kredit på i alt 3,5 mia. svenske kr.

Lavprisselskabernes forening i form af The European Low Fares Airline Sssociation, ELFAA, har netop udsendt en pressemeddelelse, hvori de stærkt fordømmer den ekstra hjælp fra regeringerne til SAS.

Som led i den store spare- og omstruktureringsplan for SAS har selskabet indgået en aftale med en række banker og de største aktionærer om, at de i fællesskab stiller en kreditfacilitet på de 3,5 mia. svenske kr. til rådighed for selskabet frem til 31. marts 2015.

Den danske stats andel af kreditfaciliteten udgør ca. 435 mio. kr.

Men den manøvre er klart faldet lavprisselskaberne for brystet. Deres europæiske organisation har i alt ni medlemmer heriblandt andet Easyjet, Flybe, Norwegian og Ryanair.

ELFAA påpeger, at SAS har haft gavn af statsstøtte i den ene form eller den anden i flere år. Og nu mener lavprisselskaberne, at nok er nok.

”Vi opfordrer Kommissionen til at gribe ind for at forbyde dette seneste forslag. I modsat fald vil resultere i at forlænge alvorlig konkurrenceforvridning og blot udskyde det uundgåelige på skatteydernes bekostning,” siger John Hanlon, der er generalsekretær for ELFAA.

Organisationen har tidligere udtryk bekymringer over regeringernes hjælp til Europa-Kommissionen. Og i december sidste år sendte lavprisselskaberne en formel juridisk klage til Kommissionen.

"ELFAA forudsagde, at foranstaltningerne dengang ikke ville føre til nogen tilbagebetaling og ville helt sikkert føre til en gentagelse i 2012. Da SAS har vist sig ude af stand til at tilpasse sig et ændret marked, bliver den seneste foranstaltning ligeledes dømt til at mislykkes,” lyder den hårde dom fra John Hanlon.