Lavere mobilpriser i EU får gang i telefonen

Danskere på ferie i EU-landene tør nu endelig bruge mobiltelefonen, efter at priserne blev tvangssænket - men det er for at gå på nettet, ikke for at tale mere.

På ferien i udlandet er tiden, hvor kunder er online på deres mobiltelefoner, steget med hele 474 pct. hos TDC. Der ringes eller SMSes ikke væsentligt mere, men dataforbruget vokser voldsomt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EUs tvangssænkning af mobilpriserne i udlandet har givet danskerne mod på at bruge telefonen og især netforbindelsen uden at skulle frygte kæmperegninger.

Det viser de foreløbige opgørelser for den ubestridt største feriemåned, juli, fra de fire store, danske teleselskaber. Vi ringer ikke væsentligt mere og skriver heller ikke væsentligt flere SMS-beskeder, men dataforbruget vokser voldsomt. Alle indberetninger fra de udenlandske mobilselskaber er dog endnu ikke nået hjem til Danmark.

Danmarks største teleselskab, TDCs tal viser, at både tale og SMS i juli 2012 faktisk er en smule lavere end i juli sidste år for TDC-kunder i udlandet, så en direkte effekt har EU-reguleringen ikke haft her.

Derimod er antallet af datasessioner - altså hvor mange gange man er gået på nettet - steget, dog kun med 35 pct., når man sammenligner juli 2010 med juli 2012. Og datamængden - altså hvor lang tid TDC-kunder i udlandet er online - er på to år vokset med hele 474 pct.

Større tryghed

»Tallene er et klart udtryk for, at vore kunder er blevet langt mere trygge ved at bruge deres smartphonetelefon i udlandet. Det er selvfølgelig positivt. Jeg hæfter mig også ved, at tilliden til at bruge data i udlandet er slået igennem, allerede inden de nye regler trådte i kraft,« fortæller Anders Jensen, koncerndirektør i TDC Privat.

EU tvangsnedsatte 1. juli igen priserne, sådan som det er sket gennem flere år. Sænkningen gælder de 27 EU-lande, mens det fortsat er en dyr affære at bruge mobilforbindelsen uden for EU.

»Udviklingen var allerede i gang, inden EU satte fokus på sagen, men hastigheden er øget med EUs regulering. Og når priserne går ned, kommer der et højere forbrug, hvilket vi naturligvis hilser velkomment. Der er sket ret markante prisfald på data, omkring 75 pct. er priserne sænket, hvorimod prisfaldet på tale er relativt lille,« siger Christoph Nørgaard, privatkundedirektør hos Telia, Danmarks tredjestørste teleselskab.

Danske Telia-kunder på ferie i EU-landene talte stort set lige så meget som sidste år, men dataforbruget fordobledes fra juli 2010 til juli 2011, og i forhold til sidste år er det i juli i år tredoblet.

Samme mønster ses hos Telenor, Danmarks næststørste teleselskab.

»Brugen af data stiger mest. I visse populære ferieområder har vi i år set en tre- til firedobling af forbruget i forhold til sidste år. Det tager vi som et tegn på, at især familierne har taget smartphonetelefonerne til sig med alle de muligheder, som det giver på ferien. Derimod ser det foreløbig ikke ud til, at der er de voldsomme udsving på tale og SMS-forbruget,« forklarer Martin Hamann, markedschef for bl.a. brug af telefonen i udlandet hos Telenor, Danmarks næststørste teleselskab.

EU: Afgifter skal helt væk

Hos »3« er datatrafikken fra 1. til 24. juli vokset med hele 60 pct., fra 15,43 terabytes i 2011 til 24,35 terabytes i år.

»Det er nok ikke kun priserne, der betyder noget. Danskerne har også fundet ud af det loft på 450 kr., som EU har indført som det højeste, man kan komme til at betale. Det betyder rigtig meget, for det giver tryghed. Selve prisnedsættelserne er af mindre omfang,« fortæller »3«s kommunikationschef, Stine Green Paulsen.

EU vil først med sikkerhed vide, om succesen er hjemme, når man i 2013 laver en undersøgelse af borgerholdningerne og -erfaringerne med det nye roamingsystem, som EU-kommissær for den digitale dagsorden, hollænderen Neelie Kroes, har ført an i.

»Vi har mest fået positive tilkendegivelser. Alle værdsætter det, fordi det direkte sparer rejsende for så mange penge. Men nogen påpeger også korrekt, at der slet ikke burde være roamingafgifter i et ægte, indre marked. Så i Kommissionens øjne er dette et stort skridt fremad, men det er kun et skridt. Der er mere arbejde at gøre i de kommende år for at sikre endnu bedre priser,« siger Neelie Kroes’ talsmand, Ryan Heath, til Berlingske Business.