Lavere kursgevinster og nedskrivning rammer Spar Nords bundlinje

Den nordjyske bank Spar Nord ser sig nødsaget til at skrue en smule ned for sine forventninger til helåret på grund af en nedskrivning i datacentralen.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen

Færre indtægter, mindre medvind på finansmarkederne og en nedskrivning af ejerandelen i datacentralen BEC har presset indtjeningen hos Spar Nord, der har måttet se bundlinjen vige i tredje kvartal trods markant forbedringer på nedskrivningsposten.

Bankens indtægter - fra renter, gebyrer og kursreguleringer - faldt samlet til 688 mio. kr. i kvartalet fra 833,6 mio. kr. i samme periode sidste år, mens basisindtjeningen før nedskrivninger - som bankens egne forventninger er knyttet til - faldt til 254,5 mio. kr. fra 428,1 mio. kr.

Den klart største afvigelse på toplinjen kommer fra kursreguleringer på bankens værdipapirer, som gav en gevinst på 18 mio. kr. i kvartalet mod 142,5 mio. kr. i samme periode sidste år, som også cirka var niveauet kvartalet forinden.

»De primære årsager til faldet var nedskrivningen på BEC samt lavere kursreguleringer på obligationer,« skriver banken.

Banken henviser til en nedskrivning relateret til datacentralen BEC, som Spar Nord ejer en del af.

Datacentralen meddelte tirsdag, at nye retningslinjer fra Finanstilsynet ville føre til en nedskrivning på omkring 500 mio. kr. For Spar Nord udmønter det sig konkret i en nedskrivning af bankens kapitalandele i BEC på 54 mio. kr.

Til gengæld kan banken glæde sig over en markant bedring på nedskrivninger, hvor banken har kunnet tilbageføre 42,2 mio. kr. i tredje kvartal mod et tab på 54,4 mio. kr. i den samme periode året før.

Trods tilbageførslen dykkede overskuddet på bundlinjen til 223,8 mio. kr. fra 307,7 mio. kr. i tredje kvartal 2016.

Nedskrivningen af BEC-ejerandelen betyder en nedjustering af forventningerne til 2017, så Spar Nord nu venter nu en basisindtjening på 1,2 mia. kr. før nedskrivninger, der til gengæld nu ventes at lande omkring 0 kr.

Tidligere ventede banken en basisindtjening på 1,25 mia. kr. før nedskrivninger, mens nedskrivningerne ventedes at være "markant lavere end i 2016".

På aktiemarkedet falder Spar Nord-aktien 1,6 pct. til 79,95 kr. efter regnskabet.