Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Efter et kæmpe fald ser salget af Apples Watch-smartur ud til at gå lidt bedre, efter at der er kommet nyt design, priserne er blevet sat ned, og der har været reklameret heftigt for dem.
De såkaldte smarture lider imidlertid under, at ikke mange finder dem smarte og derfor ikke gider at gå med dem, uagtet at de f.eks. kan vise indkomne beskeder, måle puls og tage en samtale, uden at man behøver at fiske den telefon, som de fleste af dem ikke kan fungere foruden, op ad lommen.
Mange er skuffet over deres ure eller armbånd. 29 procent gider ikke at bruge uret, og 30 procent dropper fitnessarmbåndet, fordi de ikke synes, at de kan bruges til noget fornuftigt, fordi de bliver trætte af dem, eller fordi de går i stykker. Det viser en undersøgelse, som analysehuset Gartner, der følger teknologimarkederne tæt, har gennemført blandt 9.600 brugere i Australien, USA og Storbritannien.
Tim Cook: Det går fint
Gartners kollega, analysehuset IDC, anslår, at salget af Apple Watch faldt med 71 procent i tredje kvartal, men Apples topchef, Tim Cook, siger til nyhedsbureauet Reuters, at salget nåede nye højder i første uge af julehandelen, uden at han sætter tal på.
Smarturene er blevet en skuffelse, selv om visse af de store elektronikproducenter nu er nået til fjerde udgave af dem. De fænger bare ikke, og mange vil ikke betale flere tusinde kroner for det, der reelt ofte bare er en ekstra skærm til den mobiltelefon, som de i forvejen har betalt endnu flere tusinde kroner for. Trods indbygget kamera, musikafspiller m.m. er de aldrig slået igennem.
Ifølge analysefirmaet Slice Intelligence har Apple i to omgange sat prisen på sine ure ned for at få dem ud. Det første ur kostede 349 dollars, da det kom i 2015. I marts 2016 satte Apple prisen ned til 299 dollars, og i september blev den skåret ned til 269 dollars, da de nyeste modeller blev lanceret. Også produktionsomkostningerne er ifølge analysefirmaet IHS faldet, så uret med en skive på 38 millimeter nu koster Apple seks dollars mindre at producere.
Analytikere: Lad os lige se først
Analytikerne er dog også skeptiske over for udmeldingen fra Tim Cook, hvor uret er det første nye produkt, som Apple har lanceret, siden han i 2011 overtog ledelsen af Apple efter medstifter Steve Jobs' død.
»Lad os se, om efterspørgselen fortsætter til næste kvartal,« siger analytiker Colin Gillis fra BGC Partners til Reuters.
I juli-september blev der på verdensplan kun solgt 2,7 millioner smarture mod 5,6 millioner for et år siden. Det svarer til en tilbagegang i salget på 51,6 procent, viser IDCs tal. Apple, der leverede 1,1 millioner af de solgte 2,7 millioner smarture og dermed er den største producent på området, gik 71,6 procent tilbage. Motorola, der ejes af Lenovo, har valgt at gå i venteposition på smarturmarkedet, og også LG og Huawei har tidligere sagt, at de ikke ville lancere et nyt ur i 2016.
Det er frem for alt fitnessarmbånd, som opsamler sundhedsdata, der efterfølgende kan bearbejdes og ses på telefonen, som sælger. De udgør ifølge IDC 85 procent af markedet for såkaldte »wearables«, altså dimser og dingenoter, som man kan tage på, heriblandt smarturene.