Lave mælkepriser gør ondt på landmænd

Faldende mælkepriser har alvorlige konsekvenser for landbruget, hvor ni ud af 10 mælkeproducenter tjener så lidt, at mange har udsigt til et yderst udfordrende 2015.

Et dyk i mælkepriser går hårdt ud over landbruget, hvor mange landmænd har udsigt til at måtte stoppe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere tusinde mælkeproducenter bliver ramt af global overproduktion, der har fået mælkeprisen til at falde brat.

Det skriver Dagbladet Børsen.

Mange mælkeproducenter er stærkt gældsat, og med en skrøbelig økonomi vil de faldende mælkepriser ramme bundlinjen i et sådan grad, at der ikke er penge til, at de selv kan få løn.

Ifølge Børsen anbefaler en intern bulletin fra Videnscentret for Landbrug til landbrugskonsulenterne rundt i landet, at bønderne i deres 2015-budgetter skal regne med en mælkepris på bare 2,65 kr. pr. kg. Det er et fald fra det aktuelle niveau på små 3 kr. og et markant fald i forhold til den rekordhøje mælkeafregning på 3,30 kr., som eksempelvis Arla gav i første halvår i år.

For en typisk mælkeproducent er det lig et omsætningstab på trekvart millioner kroner, og det gør ondt, særligt i det lys at danske bønder er verdens mest forgældede med samlede lån på 370 mia. kr.

»Hvis det går i opfyldelse, så kan i hvert fald 90 procent af de 3500 professionelle mælkeproducenter næste år ikke få så meget ud af deres bedrift, at de selv kan få løn for deres arbejde. Og omkring 50-60 procent af mælkeproducenterne kommer i væsentlig grad til fortsat at øge deres gæld,« siger formanden for Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen, til Børsen.

Han regner altså med, at kun 10 procent eller 3-400 bedrifter er så robuste, at de uden at bede banken om hjælp kan klare sig gennem 2015.

Verdensmarkedsprisen på mælk dykker på grund af større produktion flere steder, store lagre i blandt andet Kina og stop for salg til Rusland.