Lave elpriser stækker vindmøllerne

Investorerne søger væk fra vindmøller i takt med, at elpriserne i Norden er faldet til et meget lavt niveau.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at tiltrække kapital til investering i vindmøller i Norden. Og det skyldes, at meget lave elpriser rammer udsigten til overskud på nye vindprojekter, skriver Bloomberg News.

Investeringstørken på vindområdet har bredt sig over hele Norden. I Sverige er ingen vindprojekter blevet finansieret i årets andet kvartal. Det kan ses i forhold til, at der blev investeret i 50 megawatt vindkraft i samme periode i fjor.

I Danmark er der udsigt til en nedtoning af klimaambitionerne på vindområdet, og i Finland har regeringen varslet en beskæring af støtten vil vindenergi. Endelig har det offentlige energiselskab i Norge, Statkraft, i juni afblæst investeringen i nogle af de største vindprojekter i Norden med henvisning til forringede udsigter til, at de bliver rentable.

Baggrunden for det hele er, at elpriserne er faldet i Norden til det laveste niveau i de seneste 12 år - især fordi nedbør har forøget produktionen fra vandturbiner.

»Den lave købspris for el er bekymrende. Vi ser nu færre investeringer i ny produktion - især i vindindustrien - og vi mener, at det hænger sammen med de lave elpriser,« siger Thomas Wrangdahl, chef for udlån i Nordic Investment Bank, til Bloomberg News.

Samlet set er investeringerne i vindindustrien i Norden faldet med 76 procent til 1,2 milliarder dollar over de seneste tre år, skriver Bloomberg på baggrund i data fra New Energy Finance.