Lave elpriser stækker vindmøllerne

Investorerne søger væk fra vindmøller i takt med, at elpriserne i Norden er faldet til et meget lavt niveau.

Foto: Henning Bagger

Det er svært at tiltrække kapital til investering i vindmøller i Norden. Og det skyldes, at meget lave elpriser rammer udsigten til overskud på nye vindprojekter, skriver Bloomberg News.

Investeringstørken på vindområdet har bredt sig over hele Norden. I Sverige er ingen vindprojekter blevet finansieret i årets andet kvartal. Det kan ses i forhold til, at der blev investeret i 50 megawatt vindkraft i samme periode i fjor.

I Danmark er der udsigt til en nedtoning af klimaambitionerne på vindområdet, og i Finland har regeringen varslet en beskæring af støtten vil vindenergi. Endelig har det offentlige energiselskab i Norge, Statkraft, i juni afblæst investeringen i nogle af de største vindprojekter i Norden med henvisning til forringede udsigter til, at de bliver rentable.

Baggrunden for det hele er, at elpriserne er faldet i Norden til det laveste niveau i de seneste 12 år - især fordi nedbør har forøget produktionen fra vandturbiner.

»Den lave købspris for el er bekymrende. Vi ser nu færre investeringer i ny produktion - især i vindindustrien - og vi mener, at det hænger sammen med de lave elpriser,« siger Thomas Wrangdahl, chef for udlån i Nordic Investment Bank, til Bloomberg News.

Samlet set er investeringerne i vindindustrien i Norden faldet med 76 procent til 1,2 milliarder dollar over de seneste tre år, skriver Bloomberg på baggrund i data fra New Energy Finance.