Lav oliepris tvinger Afrikas folkerigeste land til milliardlån

Sprækkerne i Nigerias statsbudgetter som følge af den lave oliepris tvinger nu landet til at bede om lån for milliarder.

Nigeria's præsident, Muhammadu Buhari, deltager ved åbningen af den 26. generalforsamling i den afrikanske union. REUTERS/Tiksa Negeri Fold sammen
Læs mere
Foto: TIKSA NEGERI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Imens den lave oliepris til tider vækker glæde hos danske bilister, der skal tanke familiebilen, så er situationen en ganske anden i Afrikas folkerigeste land, Nigeria.

Her har lave oliepriser ført et særdeles stort underskud med sig på statsbudgetterne i det olierige land. Sammen med store investerinder, der skulle sætte gang i landets økonomi, har olieprisen udløst et underskud på omkring 100 milliarder kroner i kassen.

Det har ifølge Financial Times fået præsident Muhammadu Buhari til at gå til Verdensbanken og den afrikanske udviklingsbank for at bede om lån for knap 24 milliarder kroner.

Tilbage i januar blev der spekuleret i, hvor vidt den Internationale Valutafond (IMF) var på vej med et lån til Nigeria, fordi chefen for valutafonden Christine Lagarde gæstede landet.

Hun afviste dog ifølge Reuters, at der var et lån undervejs til Nigeria, der sammen med en række andre økonomier, der på vej frem, bremses op af en lave oliepris.

Hvis Muhammadu Buhari og de flere end 150 millioner nigerianere skal have et lån fra Verdensbanken, kræver det dog en blåstempling af Nigerias økonomiske politik fra Lagarde og IMF.

Den seneste tids lave oliepris har givet problemer for flere lande med økonomier, som er afhængige af at kunne eksportere olie. Også Aserbajdsjan er ifølge Financial Times i dialog med Verdensbanken og IMF om et lån.