Lav oliepris truer Mærsks norske milliardsats

Olieprisen er nu så lav, at det store norske oliefelt Johan Sverdrup balancerer på kanten til ikke længere at være rentabelt.

Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kæmpestore delvist Mærsk-ejede Johan Sverdrup-felt er ikke længere lønsomt, efter olieprisen er faldet yderligere i løbet af mandagen, viser beregninger fra E24, der er Norges største erhvervsside.

Ifølge mediet er break even-prisen på det store norske Johan Sverdrup-felt, når olieprisen ligger på 37 dollar tønden. I løbet af mandagen er olieprisen flere gange dykket ned under den pris. Ud på eftermiddagen bevægede den sig lige omkring de 37 dollar.

»Jeg ønsker ikke at kommentere på lønsomheden udfra et øjebliksbillede af olieprisen. Det er et krævende marked for hele industrien. Derfor arbejder vi hårdt på at reducere vores omkostninger og øge lønsomheden. Det gælder både for Johan Sverdrup og for andre projeket,« siger Morten Eek, der er pressetalsmand for Statolis driftsakaitviteteter på den norske sokkel, til E24.

Johans Sverdrup-felt, der ventes at indeholde indtægter for mere end 1000 mia. danske kr., er delt mellem fem olieselskaber med Statoil som største ejer med godt 40 pct., mens Maersk Oil har lidt mere end 8 pct.

Johan Sverdrup-feltet er et af de vigtigste felter for Maersk Oil. Feltet er en central brik i at nå vision om i 2020 at producere 400.000 tønder olie om dagen.

Statoil aviser, at der er tanker om at indstille projektet.

»Det er et felt, som skal producerer fra 2019 og til efter 2060. Vi taler om en tidshorisont på 50 år og måske mere, og det er et af de bedste projekter, som kommer i  drift på den norske sokkel i en overskuelig fremtid,« siger Morten Eek.

Statoil sagde i februar, at break even var under 40 dollar. I september kom det frem, at udbygningen af feltet vil bliver billigere end estimeret efter udbygningen blev godkendt af myndighederne.

»I dag er der en global ubalance på oliemarkedet, og med den svære markedssituation vil olieprisen fortsat svinge. Derfor er det vigtigt, at både operatørselskaberne og leverandørerne arbejder tæt sammen for at knække omkostningskurven for at gøre projekterne med lønsomme  til alle typer prisscenerier,« siger Morten Eek.

Johan Sverdrup er af et tre vigtige kommende olieprojekter for Maersk Oil. I Angola volder olieprisfaldet store kvaler med det store Mærsk-felt Chissonga, der sandsynligvis ikke længere er rentabelt. I Storbritannien tegner det mere lovende for Mærsks Culzean-felt efter briterne har ændret på skattegrundlaget.