Lav oliepris og besparelser får SAS til at flyve højere

Luftfartsselskabet SAS har i det forløbne år nydt godt af den lavere oliepris, og så er de store sparetiltag for alvor slået igennem. SAS kommer derfor ud af regnskabsåret 2014/15 med et nettooverskud tæt på milliarden, mod et stort underskud året før.

SAS' koncernchef Rickard Gustafson Fold sammen
Læs mere
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Det skandinaviske luftfartsselskab, SAS, har i det forløbne regnskabsår oplevet en massiv fremgang - for en gang skyld.

Omsætningen er i året steget med godt halvanden milliard svenske kr. til 39,7 milliarder svenske kr. Til sammenligning dykkede omsætningen året før med mere end fire milliarder kr.

Driftsresultatet har i år fået et ordentligt boost til 2.225 mio. svenske kr. fra sølle 153 mio. kr. året før. Halvanden milliard kr. af forbedringen stammer alene fra fjerde kvartal, hvor et dyk i brændstofpriserne på 30 pct. trækker rigtig meget i den rigtige retning.

På bundlinjen ender det i år med et overskud på 956 mio. svenske kr. mod et underskud på 719 mio. året før.

»Det er en betydelig år-til-år forbedring, primært drevet af vores kommercielle successer, omkostningseffektive foranstaltninger, og i fjerde kvartal, af lavere jetfuel-omkostninger. I løbet af året har vi implementeret omfattende forbedringer rettet mod frequent travelers, og det har givet overbevisende resultater. Men enhedsprisen efter justeringer for valuta og flybrændstof steg i løbet af året, hvilket er utilfredsstillende. Vi skal nu til at arbejde endnu mere intensivt med at implementere de fastsatte omkostningsmål for at forbedre vores konkurrenceevne på lang sigt,« skriver SAS' koncernchef Rickard Gustafson i en kommentar til årsregnskabet.

SAS

I mio. sek. 2015 2014 Ændr.
i pct.
Omsætning 39,650 38,006 4%
Driftsresultat 1,174 -697 -100%
Nettoresultat 956 -719
Egenkapital 6,339 4,907 29%
Overskudsgrad 5.6 0,4

Han påpeger, at konkurrencen blandt flyselskaberne fortsat intensiveres.

»Men som følge af vores forbedrede finansielle situation, vores fokuserede effektiviseringsinitiativer og vores kunders positive respons,  har vi en fremragende udgangsposition,« skriver Rickard Gustafson, SAS koncernchef, som også venter, at SAS kommer gennem det nye regnskabsår med overskud.

SAS' satsning på kernekunderne har i år båret frugt, idet antallet af EuroBonus-medlemmer er vokset med 14 pct. til 4,2 millioner, og de bidrager nu med næsten halvdelen af luftfartsselskabets omsætning.

I den store spareplan, som i 2017 skal føre til en årlig omkostningsbesparelse på 2,1 milliarder svenske kr., har SAS i det forløbne år nået en omkostningsreduktion på knap en milliard kr.