Lav oliepris går danske selskabers næse forbi

Den lave oliepris giver ikke jubelscener i de danske virksomheder.

Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke mange danske selskaber er disponeret mod energisektoren, og det danske afgifts- og skattesystem gør ligeledes effekten begrænset - både for de danske virksomheder og for den almindelige danskers pengepung.

- Det er normalt positivt for industrilande, når olieprisen falder - og dermed også for virksomhederne. I Danmark er der dog en mindre effekt netop på grund af det danske afgiftssystem, siger Henrik Franck, direktør i Formuepleje, til Ritzau Finans.

- Samtidig lider statskassen under færre indtægter ved en lavere oliepris. Og det er også værd at tage med i vurderingen af effekten, siger han.

Prisen for en tønde nordsøolie, Brent, ligger på omkring 37 dollar, og det er langt fra prisen per tønde tilbage i sommeren 2014, hvor den lå på over 100 dollar.

- Ser man på benzinstanderne, har de danske forbrugere ikke fået det samme ud af det som i andre lande. Benzinprisen eksempelvis er ikke sat ned til en tredjedel set over de seneste år, siger Henrik Franck.

Og hvor virksomheder i andre lande kan få gavn af, at forbrugerne netop sparer penge på energi og derfor får flere penge til forbrug, sker det samme ikke i Danmark.

Af danske selskaber er A.P. Møller-Mærsk afhængig af olieprisen. Men da der er tale om et konglomerat, hvor andre dele af koncernen nyder godt af en lav oliepris, vurderer Formueplejes direktør, at effekten i sidste ende er neutral for Mærsk.

- Ser vi derimod på SAS, så er de lave oliepriser en fordel. Og det har man da også kunnet set på det regnskab, som flyselskabet lige er kommet med. Et andet selskab, der nyder godt af de lave oliepriser, er Novo Nordisk. Det er den afledte effekt, som medicinalkoncernen kan drage fordel af i form af en styrket dollar, siger Henrik Franck.

Hos enzymproducenten Novozymes er de lave oliepriser ikke det, som man er mest begejstret for på direktionsgangen. Da selskabet leverer enzymer til produktion af biobrændstof, betyder de lave oliepriser, at det er vanskeligere at få kunderne til at gå over til produktion af bioethanol, da fortjenesten dropper i takt med, at olieprisen falder.

- Det har bestemt ikke været positivt for Novozymes, at vi ser olieprisen i det niveau, som den ligger i nu, påpeger direktøren.

Man skal væk fra fondsbørsen for at finde et selskab, som direkte lider under den lave oliepris. Det er en danske olievirksomhed Welltec , der leverer services og teknologiske løsninger til olie- og gasindustriens brønde og boringer. Selskabet nedjusterede i november forventningerne til 2015-resultatet i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal. Hvor den tidligere havde forventet en omsætning på 350 mio. dollar, blev det skåret ned til 240-245 mio. dollar, og den ventede driftsmargin på EBITDA-niveau blev sat ned til 39 pct. fra tidligere 44 pct.

- Welltec har ellers været en succeshistorie. Men når olieprisen falder, forsvinder kunderne også, siger Henrik Franck.