Lav oliepris får flyselskabernes indtjening til at lette

De globale luftfartsselskaber kommer ud af 2015 med et samlet overskud på 33 mia. dollar, forudser den internationale luftfartsorganisation Iata i en ny analyse, hvor estimatet er blevet opjusteret fra en forventning fra juni om et overskud på 29,3 mia. dollar.

I 2016 venter luftfartsorganisationen Iata en indtjeningsfremgang til 36,3 mia. dollar Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRICE COFFRINI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2016 venter luftfartsorganisationen en indtjeningsfremgang til 36,3 mia. dollar, svarende til en overskudsgrad på 5,1 pct. mod estimeret 4,6 pct. i 2015. Lavere oliepriser giver flyselskabernes indtjening et boost, hvilket i mange markeder dog modereres betydeligt af en stærkere dollar, skriver Iata.

Selskabernes samlede omsætning ventes i 2016 at stige med 0,9 pct. til 717 mia. dollar, hvilket alene skyldes forventninger om stigende omsætning fra passagertrafik, mens der ventes en lille tilbagegang i omsætningen fra transport af last. Efterspørgslen efter passagertrafik estimeres at stige med 6,9 pct.

- Prisen for at passager- og lasttransport ventes at fortsætte med at falde med et ventet gennemsnitligt yield-fald for passagerer på 5 pct. og på last på 5,5 pct. i 2016. Hastigheden af faldet aftager fra 2015, hvor last-yields ventes at falde med 18 pct. og passager-yields med 11,7 pct., skriver Iata.

Det tilføjes, at omkring 6 pct.point af faldet i 2015 kan tilskrives styrkelsen af dollar og den indflydelse, det har, når der regnes om fra indtægter i andet end dollar.