Lauritzen: Det var en fejl at spare så meget i Skat

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil tilføre et ukendt milliardbeløb til Skat i en større genopretningsplan af organisationen. Besparelsen i Skat er gået for vidt, siger han.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

12 års uafbrudte massive besparelser i Skat kan være tæt på en afslutning. Skatteminister Karsten Lauritzen vil nu samle et flertal for at tilføre et »anseeligt« milliardbeløb til Skat for at løse organisationens fundamentale problemer.

»Man må nok konstatere, at effektiviseringsønskerne og besparelserne i Skat er gået for vidt. Den måde, man har udmøntet effektiviseringerne på, har ikke været den bedste og mest effektive måde. Man har taget nogle effektiviseringsgevinster hjem, og fyret nogle folk, før man havde et grundlag for det. Det skal man lære af, og det skal man ikke gøre igen,« siger Karsten Lauritzen.

Var det en fejl så at spare i det omfang, som der er blevet sparet i?

»Det tror jeg ikke, man kan komme udenom, at det samlet set var en fejl at gå så hårdt til effektiviseringsønskerne i Skat. Det var i hvert fald en fejl den måde, man valgte at udmønte besparelserne på. Det kan jeg roligt sige,« siger han.

Effektiviseringer kostede ansatte i Skat

Daværende skatteminister Kristian Jensen (V) tog det første skridt mod at effektivisere skat i 2004 under Fogh-regeringen. Siden har 3500 ud af godt og vel 9500 ansatte forladt organisationen som en konsekvens af den nye strategi.

Det har særligt været Skats ejendomsvurderinger og inddrivelsessystemet EFI, der har været genstande for massiv kritik. Sidstnævnte blev skrottet i efteråret, efter det kom frem, at der blev inddrevet forældet gæld samtidig med, at inddrivelsessystemet lagrede personlige oplysninger. Udover det er Skat blevet lænset for over ni milliarder kroner i en sag om svindel med refusion af udbytteskat.

»Jeg har efter 11 måneder i Skatteministeriet fået et godt og grundigt overblik over, hvad udfordringerne og problemerne er, og hvad der skal til for at rydde op og fremtidssikre skattevæsenet. Det er ikke noget, man kan fremtidssikre ved at effektivisere. Det kan man kun ved at investere, og derfor vil jeg på den anden side af sommerferien fremlægge en samlet plan for det,« siger Karsten Lauritzen.

Det er endnu ikke lagt fast, hvor store investeringer der er tale om, men Skatteministeren understreget, at pengene skal findes et andet sted fra i samarbejde med resten af Folketingets partier.