Lauritz.com sælger datterselskaberne i flere lande: »Det ligner et forsøg på at starte på en frisk«

Auktionshuset Lauritz.com sælger sine datterselskaber i Sverige, Tyskland og Finland til Auction Network Sweden AB i jagten på at dække den store gæld i selskabet.

Lauritz.com sælger dele af forretningen fra i flere nordeuropæiske lande. Bengt Sundström, stifter og hovedejer af Lauritz.com, er glad for at have fundet en langsigtet løsning for forretningen. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lauritz.com har nu fundet en køber til dele af forretningen. Det sker få uger, efter at det blev varslet, at auktionshuset var nødsaget til at sælge hele eller dele af forretningen for at dække sin gæld.

Det er nu lykkedes, oplyste selskabet i en pressemeddelelse mandag morgen.

Det er Auction Network Sweden AB, som nu køber Lauritz.coms datterselskaber i Sverige, Tyskland og Finland inklusive AB Stockholms Auktionsverk.

»Det er med glæde, at vi kan annoncere, at vi endelig har aftalt en langsigtet finansiel løsning for Lauritz.com. Jeg er sikker på, at det er begyndelsen på et nyt vækstkapitel i Lauritz.com, som fortsætter den høje, stabile vækst på 20 procent, som vi har gennemført de seneste ni måneder, med samme positive tendenser,« siger stifter, hovedejer og bestyrelsesformand Bengt Sundström i meddelelsen.

Lauritz.com har gennem lang tid været voldsomt presset på økonomien, efter at selskabet for nogle år siden optog et stort obligationslån for blandt andet at kunne købe flere store auktionshuse i Sverige. Siden har man kæmpet for at betale det dyre lån tilbage.

Derfor er det også helt som varslet, at et delvist salg nu offentliggøres. I meddelelsen fremgår det, at salget kan finansiere flere store gældsposter i selskabet og reducerer Lauritz.coms samlede obligationsgæld til 103 millioner danske kroner. Det er dog med »tungt hjerte«, at dele af selskabet nu sælges fra:

»Vi har været stolte ejere af Stockholms Auktionsverk siden 2014 og vores tyske auktionshuse endnu længere. Det er med tungt hjerte, at vi nu sælger dele af vores forretning. Men det har været vigtigt at gøre det nødvendige for at overholde vores forpligtelser over for vores obligationsejere,« lyder det fra topchef Mette Rode Sundstrøm i pressemeddelelsen.

Frisk start

Nordnets investeringsøkonom Per Hansen har længe fulgt Lauritz.com, og han hæfter sig ved, at det kun blev til et delvist frasalg af forretningen og ikke et salg af hele forretningen, som også er blevet nævnt som en mulig løsning.

»Det betyder formentlig, at de her og nu kan køre videre og fokusere på Danmark og det, der er tilbage i Norge og Belgien. Det ligner et forsøg på at starte på en frisk,« siger han.

Han tror, at selskabet vil satse på en »2.0«, hvor man har fået en række af forpligtelserne og gælden barberet væk, hvilket giver mulighed for at tage hul på et nyt kapitel:

»Jeg tror, at de har haft behov for at vaske tavlen ren. Der er for meget, som er gået i en anden retning, end de havde håbet. Min vurdering er, at de længe har ledt efter nogen, som kan hjælpe dem med ambitionerne globalt, men det har været en udfordring,« siger Per Hansen.

Han bemærker samtidig, at selve varemærket Lauritz.com bør have stort potentiale, men at der ikke har været økonomi til for alvor at være offensive.