Lauritz.coms »auktionsdronning« forlader posten som topchef

Efter 12 år som administrerende direktør i auktionshuset Lauritz.com forlader Mette Rode Sundstrøm sin stilling. Det fremgår af en meddelelse fra Lauritz.com. Ifølge auktionshuset har Mette Rode Sundstrøm selv valgt at sige op.

Lauritz.coms administrerende direktør Mette Rode Sundstrøm vil i løbet af 2017 stoppe som administrerende direktør for auktionshuset. I stedet er hun udset en plads i bestyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper

Efter 12 år som topchef for Lauritz.com har Mette Rode Sundstrøm valgt at sige sin stilling op blot ni måneder efter auktionshuset gik på børsen.

Ifølge meddelelsen fra Lauritz.com har Mette Rode Sundstrøm har den mangeårige topchef selv valgt at stoppe. Det fremgår ikke af meddelelsen fra Lauritz.com, præcist hvorfor Mette Rode Sundstrøm vælger at træde tilbage.

Med på vejen væk fra topstillingen i Lauritz.com modtager Mette Rode Sundstrøm en særlig tak fra sin mand, Bengt Sundstrøm, som samtidig er bestyrelsesformand i Lauritz.com. Han forklarer, at den snart forhenværende topchef har »gjort et fantastisk arbejde« i Lauritz.com.

Mette Rode Sundstrøm fortsætter på posten, indtil hendes afløser er blevet fundet. Det er herefter planen, at hun skal fortsætte i Lauritz.coms bestyrelse.

Netop den tætte forbindelse mellem auktionshusets direktør og bestyrelse har gentagne gange været udsat for hård kritik. Især har Dansk Aktionærforening igen og igen understreget, at relationen mellem auktionshusets to øverste aktører er alt for tæt.

Med Mette Rode Sundstrøms overgang fra direktør til menigt medlem af bestyrelsen, kan Lauritz.com tage brodden af den vedvarende kritik af selskabets ledelsesforhold, lyder det fra Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje.

»Lauritz.com har haft den ledelsesmæssige udfordring, at Mette Sundstrøm som direktør er gift med Bengt Sundstrøm, som er bestyrelsesformand. Det er selvfølgelig noget, som investorerne bør notere sig. Jeg tror, at en af årsagerne til, at der bliver skiftet ud i ledelsen, er, at Lauritz.com i vid udstrækning får løst den problemstilling,« siger Otto Friedrichsen.

Selv om Mette Rode Sundstrøm fortsat vil have en ledelsesrolle i Lauritz.com er hendes kommende opgave som bestyrelsesmedlem langt fra så problematisk som hendes nuværende titel som administrerende direktør, mener aktiestrategen.

»Vi har set flere andre eksempler på, at familiemedlemmer sidder i den samme bestyrelse. Det er i sig selv ikke så unormalt, men det er selvfølgelig et forhold, man skal være opmærksom på. Man skal huske på, at bestyrelsen i Lauritz.com består af en række medlemmer, hvor hun selvfølgelig kommer til at indgå på lige fod med de øvrige bestyrelsesmedlemmer,« siger Otto Friedrichsen.

Lauritz.com var igennem en særdeles turbulent børsnotering i juni 2016, der i første omgang blev udskudt i sidste øjeblik. Få uger senere landede det omdiskuterede auktionshus så alligevel på børsen i Stockholm til en noget lavere pris. Det har dog været en gedigen aktienedtur for forretningsparret Mette Rode og Bengt Sundstrøm, der har set selskabets aktiekurs rasle ned.

Blandt andet har auktionshuset store problemer med en nedslidt lagerejendom på Østerbro, der skal renoveres for et stort millionbeløb, som Berlingske Business tidligere har beskrevet. Derudover tynges selskabets pengekasse hvert år af en 20 millioner kroner stor renteregning på Lauritz.coms obligationslån i Sverige.

Derudover har flere af Lauritz.coms partnere i selskabet haft økonomiske vanskeligheder.

I midten af februar overtog Lauritz.com derfor den nødlidende partner Ztuff, der står bag Lauritz.com i Hørsholm.