Lauritz.com udskyder børsnotering efter nej tak fra investorerne

Auktionshuset Lauritz.com udskød overraskende den planlagte børsnotering, der skulle have fundet sted torsdag morgen. Der manglede interesse, så nu bliver prisen sænket, og selskabet vil forsøge igen inden sommerferien.

Mette Rode adm. direktør for auktionshuset Lauritz Com. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Auktionshuset Lauritz.com har udskudt børsnoteringen af selskabet med knap to uger, fordi der manglede investorer til at købe aktien. Nu bliver prisen sænket, og det pressede auktionshus forsøger igen.

Det sker efter en kaotisk torsdag, hvor flere udmeldinger fra selskabet skabte kaos og forvirring om, hvad der præcis var sket op til den børsnotering, som efter planen skulle have fundet sted torsdag morgen. Ud på eftermiddagen forklarede selskabet i en meddelelse, at der ikke havde været interesse nok for aktien.

»Det er konkluderet, at der er behov for mere tid til at opbygge en mere solid aktionærbase i selskabet og for at reducere prisen,« skriver selskabet i meddelelsen.

Der var ellers en fuldtegnet aktiebog torsdag morgen, fremgår det af meddelelsen, men aktien ville sandsynligvis være faldet som en sten, fordi noteringer kræver mere for at holde aktien.

Forsøger senere på måneden igen

Nu er planen at forsøge igen om godt to uger, så første noteringsdag bliver 22. juni. Det sker, efter at selskabet kort før klokken ni torsdag morgen, hvor børsnoteringen altså skulle have fundet sted, pludselig lod børsen i Stockholm vide, at det manglede en godkendelse fra Finanstilsynet i Danmark. Det skulle angiveligt handle om likviditeten i den kommende aktie, men mere specifikt blev det ikke forklaret, og ingen fra ledelsen ville uddybe det.

Få timer senere hed det nu fra Lauritz.com i en ny kort meddelelse, at det var »tekniske årsager«, der havde udskudt børsnoteringen. Her blev den manglende tilladelse fra Finans- tilsynet ikke længere nævnt, men i stedet fik offentligheden nu at vide, at alle aktier var fuldt tegnet med flere end 3.000 investorer.

Og Finanstilsynet i Danmark har dog også været helt uforstående over meddelelsen fra Lauritz.com. Her har man nemlig ikke kendskab til manglende tilladelser, oplyser vicekontorchef Henrik Kurtmann fra Finans- tilsynets børskontor.

»Det må bero på en misforståelse, og vi er i dialog med Nasdaq om det. Jeg er ikke klar over, hvis de har ment, at der skulle bruges et nyt prospekt, eller hvad det måtte være. Det kan jeg kun gætte på. Vi har ikke noget med den optagelse i Sverige at gøre. Så det er ikke et spørgsmål om nogen godkendelse fra os for en optagelse,« siger Henrik Kurtmann.

Rådgiverne er tavse

Hverken det svenske advokatfirma Linklater Advokatbyrå Aktiebolag, der har rådgivet Lauritz.com i forhold til svensk lovgivning, eller det danske advokatfirma Lett Advokater, der ligeledes har rådgivet Lauritz.com, har ønsket at udtale sig.

Uanset hvad er forløbet dybt kritisabelt, lyder det fra Nordnet, der har været med til at udbyde aktierne. Her er konklusionen på forløbet om børsnoteringen, at der er tale om en fiasko, mener Nordnets investeringsøkonom, Joakim Bornold.

»Det er foruroligende og mærkeligt, at man afbryder direkte på morgenen for børsnoteringen. Det har jeg ikke oplevet før,« sagde han til dagbladet Dagens Industri og konstaterede, at det muligvis kan accepteres, hvis der er tale om en teknisk fejl.

Hos Dansk Aktionærforening siger formand Niels Mengel, at foreningen fra starten har haft en dårlig fornemmelse om børsnoteringen af Lauritz.com.

Han peger blandt andet på, at ledelsesstrukturen i auktionshuset er problematisk. Bestyrelsesformand og ejer Bengt Sundstrøm er nemlig gift med den administrerende direktør, Mette Rode Sundstrøm.

»Vi har ikke tidligere set en »mand og kone-forretning« på børsen. Der er ikke uafhængighed mellem bestyrelsen og den daglige ledelse, når bestyrelsesformanden er i et forhold med direktøren. Det er ikke god lederstil at have det på den måde,« siger han.

Lauritz.com vil forsøge med ny børsnotering om to uger, så første noteringsdag bliver 22. juni. Selskabet vil sende et nyt prospekt ud 15. juni.

Der vil komme en ny pris, og de investorer, som allerede har ønsket at tegne aktier, skal gøre det igen.

Berlingske Business har i løbet af torsdagen forsøgt at træffe bestyrelsesformand Bengt Sundstrøm, administrerende direktør Mette Rode Sundstrøm og finansdirektør Claus Boysen. Ingen af dem er vendt tilbage.

I en SMS oplyser auktionshusets presseansvarlige, Christina Riis Hansen, at man for nuværende ikke har flere kommentarer.