Lauritz.com leverer skuffende regnskab med faldende omsætning

Auktionshuset Lauritz.com må se omsætningen dale til 220 millioner for 2016 sammenlignet med året før. Nye initiativer er på vej for at styrke omsætningen og indtjening, lyder det fra ledelsen.

Auktionshuset Lauritz.com må se omsætningen dale til 220 millioner for 2016 sammenlignet med året før. Nye initiativer er på vej for at styrke omsætningen og indtjening, lyder det fra ledelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto

Auktionshuset Lauritz.com måtte se omsætningen falde med fem mio. kr. eller 2,5 pct. til 220 mio. kr. i 2016, trods et stabilt auktionssalg, mens driftsindtjeningen (EBITDA) endnu en gang satte rekord med 46,3 mio. kr. Det er en vækst på ti pct.

Faldet i omsætningen er i regnskabet tilskrevet fald i indtægter fra engangsbetalinger ved salg af partnerskabsaftaler.

Alligevel er auktionshuset ledelse skuffet over resultatet.

Det fremgår af det netop offentliggjorte årsregnskab 2016.

»Trods en stabil auktionsomsætning, den højeste EBITDA nogensinde, er manglen på vækst i auktionsomsætningen og en lavere profitabilitet end ventet for hele året 2016 skuffende,« skriver CEO Mette Rode Sundhstrøm fra Lauritz.com i forbindelse med årsregnskabet.

Lauritz.com nedjusterede allerede i januar forventningerne til vækst i driftsindtjeningen fra hidtidige 20 til 40 pct. til ti pct.

For at skabe fornyet vækst og øge indtjeningen har Lauritz.com allerede søsat aktiviteter og lover, at der kommer flere i løbet af foråret.

Omkostningerne er kommet under lup, og en række besparelser er allerede gennemført, heriblandt er 15 pct. af virksomhedens medarbejderstab i hovedkvarteret blevet fyret.

Derudover vil Lauritz.com på det overordnede plan fremover øge fokus på at sælge brugte kvalitetsemner, og have mindre fokus på peer-to-peer-salg og brugte produkter af mindre værdi. Det sker for at øge såvel omsætning som indtjening.

Laurtiz.com vil blandt andet fortsætte sin ekspansion ved at opkøbe fysiske auktionshuse og omdanne dem til online-auktionshuse, ligesom virksomheden vil fortsætte med at vokse ved hjælp af partnerskaber.

En stor del af finansieringen af Lauritz.com, som blev noteret på vækstbørsen i Stockholm sidste år, stammer fra en obligationsgæld på nuværende 242 mio. kr. Der er knyttet en række krav til obligationslånet, heriblandt at gælden ikke må overstige driftsindtjeningen med mere end fire. Ifølge årsregnskabet var ratioen ved udgangen af december 2016 på 3,10.

I 2017 forventer Lauritz.com vækst i nettoomsætningen, ligesom selskabet forventer, at driftsindtjeningen, EBITDA, igen får momentum og vil vokse med 20-25 pct.

Lauritzen-aktien stiger mandag formiddag med godt ti pct. på baggrund af regnskabet.

Ifølge investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet, skyldes stigningen, at ledelsen har gennemført besparelser sammenholdt med, at selskabet lover at øge fokus på kvalitets-antikviteter frem for billige brugte ting.

Endelig spiller det ifølge Per Hansen ind, at Lauritz.com fra 15. februar har hævet købersalæret fra 20 til 22,5 pct., hvilket fremgår af selskabets hjemmesider.