Lauritz.com henter millioner til hemmeligt storopkøb

Selv holder auktionsselskabet kortene tæt til kroppen. men kilder siger, at pengene skal bruges til at vokse yderligere.

Ægteparret bag Lauritz.com, Bengt og Mette Rode Sundstrøm. Han er bestyrelsesformand og hun er administrerende direktør. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Auktionssiden Lauritz.com er på vej med et endnu ikke offentliggjort stort opkøb, erfarer Berlingske fra flere kilder. Virksomheden, der sælger kunst, design, antikviteter og samlerobjekter, har netop hentet 300 mio. kr. ved at udstede nye obligationer, og gør nu klar til den endnu hemmeligholdte investering.

Stifter og ejer af Lauritz.com, Bengt Sundstrøm, har ikke mulighed for at kommentere oplysningerne. Og heller ikke andre i netauktionshuset ønsker at udtale sig om, hvad pengene skal bruges til.

Det er den norske investeringsbank ABG Sundal Collier, som har rådgivet i forbindelse med de nye obligationer. De er primært solgt til svenske investorer, erfarer Berlingske.

»ABG har lige udstedt obligationerne for Lauritz.com,« siger en kilde.

»Pengene skal bruges til at ekspandere selskabet,« siger en anden kilde.

Ingen af parterne har offentliggjort oplysningerne, men det skyldes sandsynligvis, at Lauritz.com er ved at forhandle et større opkøb på plads.

Lauritz.com har tidligere købt op. I marts 2013 overtog Lauritz.com konkurrenten QXL i Danmark og Norge. Planen var et køb, der skulle tiltrække nye kunder, der ville købe og sælge flere og billigere varer. Tidligere havde varerne på Lauritz.com en vurdering på 800 kr. og højere. Dengang sagde ledelsen, at de ønskede at handle med varer til under 800 kroner – varer som de hidtil havde takket nej til. Ideen var også, at sammenlægningen ville inspirere QXLs kunder til at sælge og købe dyrere effekter på Lauritz.com.

Og ambitionerne er store. På selskabets hjemmeside fremgår det, at visionen er at nå samme udbredelse som den gigantiske svenske møbelkæde Ikea.

»Det ultimative vækstmål er, at Lauritz.com skal etableres i hvert land, hvor der findes et IKEA,« fremgår det.

Lauritz.com opstod, efter Lauritz Christensen Auktioner, Danmarks ældste auktionshus, oplevede svigtende indtægter i årene op til årtusindeskiftet. I 1998 købte Bengt Sundstrøm Lauritz Christensen Auktioner, der på det tidspunkt omsatte for 12 mio. kr. Bengt Sundstrøm konverterede i 1999 forretningen til adressen Lauritz.com og gik over til internetauktioner. Hans kone Mette Rode Sundstrøm er i dag adm. direktør for Lauritz.com, mens han selv er bestyrelsesformand.

I 2004 blev Lauritz.com det største auktionshus i Danmark, og siden deres første netauktion i 1999 er omsætningen steget fra 20 mio. kr. til 869 mio. kr. i 2013.

Lauritz.com har 21 auktionshuse fordelt i fire lande, Danmark, Sverige, Belgien og Tyskland, hvor sælgere dagligt kan indlevere og købere kan gå på eftersyn. Lauritz.com har omkring 250 medarbejdere, heraf er knap halvdelen vurderingseksperter.