Lars Tvedes vej til vækst: Staten og EU skal holde fingrene væk

Centralisering er kreativt selvmord, og historien viser, at decentralisering er vejen til vækst og innovation. Sådan lyder det fra superiværksætteren Lars Tvede, der er højaktuel i det verdenskendte webfordrag TEDx.

Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan dræber man kreativitet i et samfund og i virksomhederne? Hvordan kan man slagte kreativiteten, og hvordan kan man sørge for, at den aldrig kommer igen?

Sådan indleder superiværksætteren, finansmanden og forfatteren Lars Tvede et foredrag om kreativitet og decentralisering på det voldsomt populære amerikanske internetfænom TEDx. Lars Tvedes svar kommer lidt senere i foredraget: Centralisering er en trussel og en sikker vej til at dræne et samfund for virkelyst og innovation.

Lars Tvede er blevet inviteret til at tale om innovative samfund gennem historien på TEDx, der er et amerikansk internetfænomen, hvor kendte kreative tænkere, forskere og debattører deler ud af deres ideer i 18 minutters taler.

Han har gennemanalyseret sammenhængen mellem kreativitet og decentralisering fra antikkens Grækenland frem til i dag, og hans konklusion er klar: Der har gennem hele historien været en klokkeklar sammenhæng mellem decentralisering og innovationskraften i et samfund.

"Vi har gennem historien haft 200 store imperier, der er siden er døde. Det sker for de fleste imperier, fordi de centraliserer og dermed dræber al kreativitet. Langt hovedparten af al menneskelig innovation de seneste 3.000 år og frem til 2. verdenskrig er i udsprunget i de decentrale dele af Vesteuropa," siger Lars Tvede.

Han er i Danmark kendt som både succesfuld investor, forfatter og som iværksætter, der bl.a. i 1990'erne grundlagde virksomheden The Fantastic Corporation, som nåede at få en markedsværdi på den tyske børs på  45 mia. kr., før it-boblen sprang. Han er bosiddende i Schweiz, og han har bl.a. skabt en del debat som forfatter af den anmelderroste bog »Det kreative samfund«.

"Hvis man kigger på kort over Europa i Middelalderen og de efterfølgende århundreder, kan man se en tydelig decentral stribe, der omfatter Norditalien, det nuværende Schweiz, Østrig, Tyskland, Holland og den østlige del af det nuværende Frankrig. Det er netop i de områder, at virkelysten, kunsten og videnskaben lyste op. Der er en påfaldende klar sammenhæng mellem decentralisering og kreativitet gennem historien,"  siger Lars Tvede, der også henviser til, at England blev mere decentralt efter The Glorious Revolution i 1688.

Lars Tvede mener, at budskabet om decentralisering er højaktuelt i både Danmark og mange andre europæiske lande i dag. Budskabet er bl.a., at staten og især EU skal holde sig så meget i baggrunden som overhovedet mulig. Desto længere væk beslutningstagerne er fra de virksomheder, der skaber fornyelse og kreativitet, desto større problem bliver reguleringen og ensretningen, lyder det fra Lars Tvede.

"Debatten er vigtig i Danmark på flere fronter. Vi skal ikke nedlægge regionerne for at lægge beslutningskraften i staten. Og vi skal ikke give mere magt til EU. EU forsøger at lave Europa om til det Romerske imperium, og det er ikke positivt for kreativiteten," siger han.

Den kendte investor mener også, at vi skal konkurrenceudsætte langt flere offentlige opgaver, og vi skal give de virksomheder, der får opgaverne, langt mere frihed i opgaveløsningen.

I foredraget på TEDx henviser Lars Tvede mange af de store idéer er udsprunget fra antikkens Grækenland. Det skete hovedsageligt mellem år 700 F. Kr. og 359 F. Kr., hvor den græske civilisation bestod af 700 - 1.000 uafhængige bystater.

"Der var en fælles kultur, men bystaterne fungerede reelt som mange nationer, der løbende netværkede. Det er vigtigt at netværke, at konkurrere og handle, men netop den decentrale struktur sikrede innovationen i antikkens Grækenland," siger Lars Tvede.

Han mener, at Romerriget fik sin succes ved at videreudvikle de græske idéer, og at kreativiteten forsvandt, da det for alvor blev centralstyret.

Men der er vel behov for centralisering og overordnede rammer på nogle områder?

"Det er fornuftigt at have centrale regler om, at alle skal køre i den samme side af vejen. Det er også fornuftigt med en central koordinering af flytrafikken. Så ja, der er behov for central regulering på nogle områder, men slet ikke i det omfang, som vi ser i dag.

Se Lars Tvedes TEDx-foredrag her