Lars Seier tager magten i Kasi-Jespers smykkefirma

Tre gange på et år har Saxo Banks Lars Seier Christensen skudt penge i Kasi-Jespers smykkefirma, Endless Jewelry. Investeringerne giver ham betydelig magt over selskabet, afslører dokumenter fra selskabet.

Jesper »Kasi« Nielsen etablerede sit nye firma Endless Jewelry, men efter tre gange at have sendt millioner af kroner i selskabet har Lars Seier Christensen (bill.) sat sig tungt på magten. Foto: Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere

Bankdirektør Lars Seier Christensen viser sig som en overraskende tålmodig, gavmild og risikovillig investor bag Jesper »Kasi« Nielsens smykkefirma Endless Jewelry. Den fremtrædende milliardær og stifter af Saxo Bank har på mindre end et år i tre tilfælde tildelt smykkefirmaet millioner i håbet om, at et gyldent afkast lurer i horisonten.

Lars Seier Christensen ønsker ikke selv at oplyse, hvor store beløb han har tilført Endless.

»Jeg har ingen kommentarer til min specifikke investering,« skriver han i en email til Berlingske.

Men via det tyske selskabsregister kan Berlingske fastslå, at han samlet har investeret tæt ved 70 mio. kroner i smykkefirmaet, der blev grundlagt for mindre end tre år siden af Jesper Nielsen.

Via sit personlige selskab, Lars Seier Christensen Holding, indskød Seier i august 2014 i omegnen af 30 mio. kroner i Endless Jewelry. I januar 2015 var der igen pengemangel i smykkeselskabet, og Lars Seier Christensen valgte at skyde otte mio. kroner ind i selskabet. Så sent som i maj 2015 var der igen bud efter bankmandens midler, og han afleverede i denne omgang 29 mio. kroner til smykkefirmaet. Samlet set har de løbende investeringer øget Lars Seier Christensens ejerandel fra 12 til 17,1 procent, og han er nu den tredjestørste aktionær i Endless – og nærmer sig med hastige skridt Jesper Nielsen og familiens ejerandel på 24,8 procent.

Den voksende aktiepost sikrer Lars Seier Christensen betydelig indflydelse på firmaets udvikling. Således er det Lars Seier, der har udpeget Endless’ bestyrelsesformand. Det har i første omgang været topadvokat John Korsø Jensen, der er mangeårig tæt allieret med Lars Seier og eksempelvis nyudnævnt formand for Seiers seneste indkøb: toprestauranten Geranium.

Lars Seier Christensen har dog planer om at erstatte Korsø med advokat Henrik B. Sanders, der fremover kommer til at holde øje med, at smykkefirmaet udvikler sig i overensstemmelse med Lars Seiers ønsker. Seiers indflydelse på det ekspansionsivrige smykkefirma stopper dog ikke her. Dokumenter fra Endless afslører, at han har fået indført en særlig paragraf i vedtægterne, som sikrer ham kontrol over selskabet langt ind i fremtiden.

Således fremgår det af vedtægter for Endless opdateret 19. maj 2015, at så længe Lars Seier Christensen og en anden storinvestor i Endless – Teran Holdings – beholder mindst 50 procent af sin oprindelige investering i selskabet, kan ingen andre få lov at erhverve sig over 50 procent af aktierne i firmaet. Det betyder i realiteten, at andre får svært ved at købe sig til den indflydelse og kontrol, som Lars Seier Christensen i dag har sikret sig over firmaet.

Familien Nielsen har således over det seneste år udspillet rollen som enevældig og magtfuld storaktionær i smykkeselskabet ved at lukke bankmanden ind i ejerkredsen, og hvis der bliver behov for yderligere kapital, risikerer familien Nielsen, at deres aktiepost bliver yderligere udvandet.

Lars Seier Christensen har tidligere rost Jesper Nielsen til skyerne for Nielsens måde at drive forretning på. Senest har han udtalt til Berlingske, at »det er klart, at når man skyder penge ind i en person med den baggrund, kræver det, at man tror på ham. Men jeg kan se en ild i maven, en entusiasme og meget hårdt arbejde i ham, og han har virkeligt en vilje til at vinde. Det er meget vigtige elementer,« lød det fra Lars Seier Christensen i december.

Trods den offentlige lovprisning af Jesper Nielsen har der i bestyrelsen i Endless i foråret været diskussioner om, hvorvidt Jesper Nielsen var den rette til at drive Endless’ ekspansion som topchef og daglig leder. Årsagen har bl.a. været, at Nielsens evner som administrator er mindre udtalte end hans evner som idemager, igangsætter og sælger. Så sent som i maj valgte Jesper Nielsen i samråd med Endless-bestyrelsen at fratræde jobbet som topchef i firmaet. Kort efter overførte Lars Seier Christensen 29 mio. kroner til Endless Jewelry i tillid til, at selskabet på et tidspunkt vil skabe store overskud.

I samme ombæring blev Brøndby IF-bestyrelsesmedlemmerne Jan Bech Andersen og Morten Albæk via deres fælles investeringsselskab Voluntas indlemmet i ejerkredsen. De to Brøndby-mænd lægger ikke skjul på, at de ser positivt på, at Jesper Nielsen trak sig som topchef.

»En af årsagerne til, at vi investerer i Endless er, at vi finder den ændring, der er sket i virksomhedens ledelse som værende hensigtsmæssig for, at virksomheden kan fortsætte med at udvikle sig. Men det er ikke os, der har krævet eller besluttet det, al den stund at vores investering falder efter beslutningen om, at Jesper Nielsen fratræder som CEO. Men vi har med tilfredshed konstateret den ændring, der er sket, og den tror vi på er den rigtige for, at virksomheden kan udvikle sig positivt,« siger Morten Albæk om Jesper Nielsens exit som topchef.

Over for Berlingske oplyser Jesper Nielsen, at han glæder sig til at udfylde en ny rolle som bestyrelsesmedlem og samtidig være den person i Endless, der som grundlægger præsenterer virksomheden ved officielle lejligheder. Desuden vil Jesper Nielsen blive brugt som spydspids, når Endless skal ind på nye markeder og skabe nye aftaler med partnere i og uden for smykkebranchen.

Berlingske erfarer, at Endless’ bestyrelse med stor sandsynlighed bliver udvidet fra tre til seks medlemmer. Ud over at Henrik B. Sanders bliver formand og Jesper Nielsen bliver bestyrelsesmedlem, tegner det til, at tidligere marketingdirektør i Vestas Morten Albæk også indtræder som bestyrelsesmedlem.

Morten Albæk er ikke den eneste tidligere Vestas-direktør, som styrer mod Endless-toppen. Forhenværende økonomidirektør i Vestas’ offshoreselskab Hans Jørgen Sjelborg Krabbenhøft er blevet ansat i Endless som finansdirektør. Til at erstatte Jesper Nielsen som topchef er norske Paul Moonga blevet ansat.

De to nyansatte kommer i det daglige til at arbejde tæt sammen med Annette Laustrup Nielsen. Hun er Jesper Nielsens søster og er ansat som juridisk chef i det ekspansionsivrige smykkeselskab.