Lars Seier: »Nogle gange skal man videre i tilværelsen«

Efter 25 år forlader Lars Seier Christensen Saxo Bank. »Nogle gange skal man videre i tilværelsen«, siger hovedpersonen selv, der nu er gået i tænkeboks over, hvad det næste projekt skal være.

Saxo Bank grundlæggeren - Lars Seier Christensen. Efter 25 år forlader han livsværket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De har været nærmest uadskillelige. Når man talte om Saxo Bank, talte man om Lars Seier Christensen, og når man talte om den danske milliardær, talte man om den fremadstormende investeringsbank i Hellerup.

Men nu er det slut.

Lars Seier forlader livsværket. Milliardæren har solgt sine 25,7 procent i Saxo Bank til kinesiske Geely Group, der dermed bliver den største aktionær.

»Det har været forhandlet over en rum tid, og nu er vi nået til punktet, hvor det gav mening at offentliggøre det,« siger Lars Seier Christensen, da Berlingske Business træffer ham over telefonen.

Formelt har Lars Seier været ude af den daglige drift i Saxo Bank siden slutningen af 2015, hvor han trådte tilbage som CEO. Og allerede dengang var han klar over, at det formentlig også ville indebære et salg af aktierne på et tidspunkt.

»Når man ikke er operationelt involveret, så melder tanken sig. Det har ikke været en akut prioritet, for det har været magtpåliggende for mig, at vi fandt en aktionær, der kunne bringe banken videre. Nu får vi en aktionær, der har en stærk position i Kina og god erfaring i at skabe vækst, og som måske kan hjælpe os ind på et marked, hvor vi ikke er særligt stærke,« siger Lars Seier.

Siden 2015 har Lars Seier Christensen engageret sig i sit eget investeringselskab, Seier Capital, der har investeret i en lang række mindre virksomheder inden for så forskellige genrer som ishockey, gastronomi og sport. Udsigten til at få endnu flere likvide midler ved hånden kan meget vel betyde, at fremtidens investeringer kommer op i en anden - og lidt tungere - liga, siger han.

»Mange af de investeringer, jeg har i dag, er relativt beskedne, og jeg har jo ikke nogen interesse i at have hundredvis af dem, så det er sandsynligt, at jeg vil rykke lidt længere op. Men jeg kan stadigvæk bedst lide at være med i de helt små virksomhededer i den tidlige fase,« siger Lars Seier.

Til efteråret er det 25 år siden, at han sammen med makkeren Kim Fournais, der i dag er adm. direktør hos Saxo Bank, startede forretningen. Undervejs har der været spekuleret ivrigt i, at de tos forhold har været anstrengt og køligt. De rygter maner Lars Seier dog til jorden.

»Kim og jeg har et glimrende forhold, og det har været mig magtpåliggende at sikre, at han skulle have den bedste mulighed for at videreudvikle banken. Jeg tror, den kan blive endnu større, og det har hele vejen igennem været en overvejelse at sikre de bedste betingelser for det,« siger Lars Seier.

Hvad den danske rigmand, der holder til i Schweiz, skal kaste sig over nu, er han ikke afklaret omkring.

»Det vil jeg bruge de næste 6-12 måneder på at overveje. Jeg skal vil da ikke afvise, at det kunne være attraktivt at få en operationel rolle i en større virksomhed igen, men nu har jeg tænkt mig at bruge lidt tid på at tænke det hele igennem,« siger Lars Seier.

Han kalder det samtidig både »vemodigt og melankolsk« at skulle forlade banken.

»Men nogle gange skal man videre i tilværelsen, og jeg har fået en pæn betaling for den del af arbejdet, jeg har stået for,« siger han og fortsætter:

»Men det er jo ikke sådan, at jeg ikke har tænkt mig at kigge forbi. Nu har vi eksempelvis 25 års jubilæumsfest her til efteråret, og den har jeg da tænkt mig at være med til.«

LÆS MERE