Lars Rohde: Euroen vil gøre os rigere

Danmarks Nationalbank er ikke i tvivl: Danmark bør hoppe ind i samarbejdet om euroen og afskaffe den danske krone. Det er næppe noget, der sker lige med det samme, men det kan godt ske i løbet af de næste ti år, vurderer nationalbankdirektøren.

Nationalbankdirektør Lars Rohde finder det realistisk, at Danmark vil indgå i eurosamarbejdet om ti år. Foto: Philippe Huguen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark bør før eller siden erstatte kronen med den europæiske euro. Det vil give os både politiske, økonomiske og praktiske fordele. Det vurderer Lars Rohde i sit første avisinterview, efter at han 1. februar i år blev ny direktør for Danmarks Nationalbank.

Der har været folkeafstemning om dansk deltagelse i EUs økonomiske og monetære union to gange før, nemlig i juni 1992 og i september 2000. Begge gange blev resultatet et nej, og friske meningsmålinger viser da også, at danskernes lyst til at erstatte kronen med euroen er helt i bund oven på de senere års gældskrise i Europa. Kun omkring 18 procent af vælgerne er interesseret i at få euro i stedet for kroner.

Alligevel siger Lars Rohde »ja, ja« med sikker stemme, når han spørges, om Danmark burde indføre euro som betalingsmiddel.

»Det vil give os både praktiske, politiske og økonomiske fordele at træde ind i eurosamarbejdet. Det vil formentlig føre til et engangsløft i velstanden på 0,5 til én procent af bruttonationalproduktet. Men det ville også betyde, at vi i krisesituationer, som vi så i 2008, ikke vil blive udsat for pres mod kronen, som trækker renten op. Endelig vil det også give os politisk indflydelse at blive medlem af både Styrelsesrådet for Den Europæisk Centralbank (ECB) og eurogruppen, der består af eurolandenes økonomi- og finansministre. Derfor er det relativt nemt at argumentere for, at Danmark ville få en fordel ud af at være medlem af euroen. Men jeg er godt klar over, at det ikke er noget, vi kommer til at tage stilling til på den korte bane.«

Kronen er en teknisk handelshindring

Lige nu er den danske rente lavere, eller på niveau med, den tyske, hvorfor en del økonomer peger på, at det ligefrem er en økonomisk fordel at stå uden for euroen.

Men hertil siger Lars Rohde, at under mere normale omstændigheder, hvor der ikke er krise og den usikkerhed, som ses lige nu, vil den danske rente formentlig ligge mellem 0,25 til 0,5 procent point over tysk niveau.

»Det vil den gøre, hvis helt særlige forhold ikke gør sig gældende. Det er dette rentespænd, vi slipper for at betale ved at gå med. Men der er også andre økonomiske fordele. Eksempelvis kan euroen skabe mere konkurrence herhjemme og større handel med andre lande, hvilket også trækker i en positiv retning for velstanden. Det er lidt som en teknisk handelshindring at have vores egen valuta,« siger Lars Rohde.

»Så jeg kan godt forestille mig, at Danmark kommer med i euroen inden for de næste ti år, men ikke på den korte bane.«

Han peger også på, at de 17 eurolande er kommet langt med oprydningen i eurosamarbejdet og med at etablere nye regler og institutioner, så der nu er værktøjer til at håndtere fremtidige kriser. Der er også afsat midler af til at bekæmpe kriser, som måske kommer fremover.

»Eurosamarbejdet er faktisk blevet styrket hen over krisen, og man er tættere på en egentlig union, end man før har været. Der er også lagt op til, at samarbejdet går endnu videre. Derfor er det Europa i to hastigheder, der er talt om i mange år, nu ved at blive en realitet. Derfor bør vi overveje, om det har for store negative konsekvenser for Danmark at stå uden for euroen og blive efterladt på perronen, mens de andre kører af sted i høj fart,« siger Lars Rohde.