Lars Rebien vandt væddemål, da han forudså Trumps sejr

Novo Nordisks afgående topchef, Lars Rebien Sørensen, var sikker på, at republikaneren Donald Trump ville blive USAs næste præsident. Så sikker, at han indgik et væddemål om en dyr flaske vin. Lars Rebien Sørensen viste sig at have næse for den slags, for Trump vandt som bekendt valget. Og Novo-bossen vandt sin vin.

Lars Rebien Sørensen. Novo Nordisks afgående topchef, Lars Rebien Sørensen, taler på lederkonferencen ND Dagen 2016 om "mennesket og lederen Lars Rebien Sørensen". Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvem Lars Rebien Sørensen indgik væddemålet med, fremgik ikke, da han tidligere på dagen kom ind på sine evner som politisk spåmand på Netværk Danmarks lederkonference i København. På scenen blev han interviewet af DR-journalist og TV-vært Ask Rostrup om blandt andet det amerikanske valg, hvor Novo Nordisk ufrivilligt blev inddraget i valgkampen, da de høje medicinpriser i USA kom på agendaen. Og i den forbindelse var det så, at Novo-bossen fortalte om sit væddemål, og hvorfor han troede, at Donald Trump ville løbe af med sejren. Det blev samtidig en stikpille til både mediernes valgdækning og elitens snæversyn, også uden for landets grænser.

»Jeg vil gerne afsløre, at jeg har vundet en dyr flaske rødvin ved at forudse vinderen af valget allerede for seks måneder siden. Det var fordi, det slog mig i dækningen af dansk politik, hvor ikke-stuerene Dansk Folkeparti har været i mange år i Danmark i forhold til de faktiske valgresultater for Dansk Folkeparti. Man kan også kigge på valgresultatet i England, hvor den akademiske elite forudsagde, at selvfølgelig skulle England forblive i EU. Men man spurgte ikke den del af befolkningen, som ikke har fået del i den velstandsstigning, der er sket som følge af globaliseringen. Man syntes, de var lidt latterlige. Og den danske dækning af valgkampen i USA var så åbenlys ensidig, at man næsten skammede sig. Objektiviteten var fuldstændig ude af vinduet. Blot for at sige, at det ikke overrasker mig, at Trump bliver præsident i USA,« lød det fra Lars Rebien Sørensen.

Under valgkampen i USA blev Novo Nordisk angrebet hårdt af bl.a. demokraten Bernie Sanders, som opfordrede konkurrencemyndighederne til at granske de høje medicinpriser i USA. Sammen med Elijah Cummings, medlem af Repræsentanternes Hus, opfordrede Bernie Sanders forbundsmyndighederne til at indlede en undersøgelse af Novo Nordisk, Sanofi, Eli Lilly og Merck, som politikerne mistænkte for at have koordineret priserne på insulin. Omvendt lovede Donald Trump i valgkampen at rulle Obamacare tilbage, hvilken han dog efter valget har modificeret lidt.

Lars Rebien Sørensen blev spurgt, om Trump derfor var Novo Nordisks foretrukne kandidat. Til det lød svaret fra Novo-bossen.

»Vi blander os ikke i valget af præsidentkandidat i USA. Vi har ikke hørt så meget om, hvilken politik han vil føre, men jeg tror og håber på, at han vil omgive sig med dygtige rådgivere, som gør ham i stand til at reformere det politiske system i USA. Han er jo i den situation, at han har flertal i både kongressen og i senatet, så det er en helt anden slagkraftig politisk ledelse, end vi har set de sidste mange år i USA. Så jeg er sådan set optimistisk,« lød det fra Lars Rebien Sørensen.