Lars Rebien skal trække EU-agentur til Danmark

Når regeringen onsdag præsenterer sit kandidatur i kampen om at få Det Europæiske Lægemiddelagentur til Danmark, præsenterer man samtidig den tidligere Novo-topchef Lars Rebien Sørensen som sin "særlige udsending". Han skal blandt andet dyste mod en svensk topdiplomat.

Lars Rebien Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Regeringen vil forsøge at flytte Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) til Danmark, når agenturet ventes at forlade London, efter briternes kommende afsked med EU.

Flankeret af udenrigsminister Anders Samuelsen, sundhedsminister Ellen Trane Nørby samt fungerende sundhedsminister Karen Ellemann og Københavns overborgmester Frank Jensen, vil den tidligere Novo-topchef altså være til stede i Liberal Alliances gruppeværelse onsdag kl. 12, når regeringen officielt melder Danmark ind i kampen om EMA. Agenturet ligger for nuværende i London.

Det erfarer Medwatch.

Hos Udenrigsministeriet har man for nuværende ikke nogen kommentarer til den særlige udsending, men hos Danske Regioner hæfter formand Bent Hansen (S) sig blandt andet ved den tidligere Novo-topchefs troværdighed.

- Det er et rigtigt spændende valg, og det er virkelig vigtigt, at man får en person til at repræsentere Danmark, der kommer med så stærkt et CV og så stor en troværdighed. Jeg håber rigtigt meget, at Rebien også lykkes med at komme igennem med det her, siger Bent Hansen til Medwatch.

Der er i øjeblikket nedsat en dansk arbejdsgruppe, som fokuserer på konsekvenserne og mulighederne ved brexit. Der er også folk, som her kigger på muligheden for at få EMA til Danmark. Det er diplomatiets spil, der hersker her.

Svenskerne har eksempelvis allerede meldt deres kandidatur og har udformet et særskilt sekretariat til kampen om agenturet. Det bliver ført an af den tidligere ambassadør Christer Asp. Det er en mand med solid diplomatisk erfaring. Han har været ambassadør i Serbien og i Tyrkiet, og så havde han også titel af minister ved Sveriges EU-repræsentation i Bruxelles under det svenske EU-formandskab. Men også Holland, Italien og Spanien er i spil.