Lars Larsen holder sig væk fra børsen

INTERVIEW: "På børsen går der panik i tingene," mener grundlæggeren af Jysk, Lars Larsen.

Foto: Martin Dam Kristensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Dét at skulle stå til ansvar for én person og ikke en kreds af aktionærer, det har jeg mærket er en god ting. Man får et bedre arbejdsklima, man får et bedre forhold til sine medarbejdere – og omvendt."

Sidste år blev smykkefirmaet Pandora børsnoteret med stor succes - og så gik luften ud af ballonen. Hvad gik galt efter din mening?

"Det skal jeg ikke blande mig i. Jeg konstaterer bare, at ham, der fik ideen og byggede selskabet op, han går og køber en masse aktier op nu, så han tror altså fortsat på virksomheden," siger Lars Larsen.


"På børsen går der panik i tingene. Folk er bange for deres penge, og når der så kommer dårlig omtale, styrter de ud af det, koste hvad det koste vil. Så kan den gamle stifter sidde og opkøbe aktier til en billig pris, fordi han stadigvæk tror på sin virksomhed, og det synes jeg er fint."

”Mærsk Mc-Kinney Møller går også ud og opkøber lidt af sine egne aktier fra tid til anden, og det samme gjorde Niels Martinsen fra I.C. Companys, da det gik dårligt. Man ved jo, hvad ens virksomhed er værd, men det ved investorerne  ikke, så lige så snart pressen siger "buh!", går der panik i foretagendet," siger Lars Larsen.

Du har tidligere sagt, at Jysk nok på et tidspunkt skal have en professionel bestyrelse med folk udefra. Er det noget, du har aktuelle planer om?

»Jo, men det er nok mere, når jeg trækker mig tilbage – hvis det sker engang. Som eneejer kan jeg heldigvis selv sætte tempoet, og så længe det er sjovt, fortsætter jeg. Og så længe virksomheden går godt, kan jeg ikke se, hvad vi skal have en forstyrrende bestyrelse  til. En bestyrelse vil jo for at vise sit værd lave en masse tiltag, som kan blive et forstyrrende element. Så længe virksomheden er en stor succes, skal man ikke begynde at lave om på det. Så vi fortsætter med gammel-tante bestyrelsen nogen tid endnu," fastslår Lars Larsen.

Han er overbevist om, at købmandskab bliver dét, Danmark skal leve af i fremtiden.

"Ja, det har vi kunnet leve af i flere hundrede år, og det mener jeg også, at man skal fremadrettet. Vi har ikke selv så mange råstoffer i Danmark, så vi har altid købt og solgt. Derfor er det også alt for sent, at det kommer ind i skolerne, for det kan være svært at bestemme sig for noget, man aldrig har prøvet, så hvorfor ikke lave nogle små købmandsbutikker ude omkring i skolerne? Danskerne er gode købmænd, men vi skal have nogle flere af dem."

Føler du ligefrem, at købmandsfaget er ugleset?


"Ja, det føler jeg. Det er nok noget af det laveste på rangstigen at være butiksansat – med kassedamerne på den nederste hylde og så opad. Men det er også mulighedernes legeplads for dem, der brænder for det. I Jysk har vi for eksempel mange »papdrenge«, der er blevet både butiks- og landechefer," siger Lars Larsen om de unge knægte, der indleder deres karriere i den jyske koncern med at hjælpe til med forefaldende arbejde.


Lars Larsen frygter ikke globaliseringen:


"Nej, tværtimod. Det er en kæmpe fordel for Danmark. Vi er den lille speedbåd, der kan manøvrere i ethvert farvand frem for Tyskland og USA – de store tankere – der skal bruge ufatteligt lang tid på at vende. Og det er altså kun 5,5 millioner danskere, der skal sælge til hele verden med 5,5 millarder mennesker. Det er så nem en opgave.«


Læs stort interview med Lars Larsen i Business Søndag