Langt tilløb til kollaps

Problemerne i Pihl & Søn begyndte for flere år siden, hvor virksomheden mistede overblikket over økonomien i de mange komplicerede projekter. De senere år har entreprenørkoncernen levet på bankernes nåde.

Bestyrelsesformand Birgit Nørgaard blev sat ind af kreditorerne med Danske Bank i spidsen i april sidste år, men måtte mandag opgive at redde entreprenørkoncernen. Foto: Malte Kristiansen
Læs mere
Fold sammen

Problemerne i Pihl & Søn begyndte for flere år siden, hvor virksomheden mistede overblikket over økonomien i de mange komplicerede projekter. De senere år har entreprenørkoncernen levet på bankernes nåde.

Virksomheden, der blev stiftet i 1887, har de senere år måttet fremlægge store underskud. I 2011 blev der tabt knap 200 millioner kroner på driften, mens 2012-regnskabet, der blev lagt frem i begyndelsen af maj, viste et endnu større underskud på næsten en halv milliard kroner.

En truende konkurs blev i første omgang afværget med en refinansieringsaftale med selskabets hovedbankforbindelse, Danske Bank, og de tre garantiforsikringsselskaber, Tryg, Atradius og Hermes, men det var altså ikke nok.

Pihls problemer bunder i, at det har knebet med risikostyring og styring af økonomien i de millionstore byggeprojekter. Det er dyder, som er afgørende i entreprenørbranchen, hvor byggeprojekter kan være så store, at der i princippet kun skal ét løbsk projekt til at vælte læsset. Et vandkraftværk i Panama og flere vejprojekter i udlandet er nogle af de enorme udenlandske projekter, der var med til at bringe Danmarks største privatejede entreprenørselskab i knæ. Pihl har et stykke tid reelt levet på bankens nåde. Danske Bank har holdt virksomheden i kort snor og har været inde over alle internationale tilbud, som det kriseramte entreprenørfirma ville afgive. I 2010 måtte Pihl første gang have udvidet sine væsentligste bankkreditter for at sikre, at koncernen havde et tilstrækkeligt likviditetsberedskab, og lige siden har banken været selskabtes livline med årlige genforhandlinger af bankaftalerne.

Sidste år tog Danske Bank tilmed det drastiske skridt at sætte sig på alle aktierne i Pihl, hvorfor de fire Pihl-arvinger blev tvunget til at stille alle deres aktier til sikkerhed for koncernens gæld til banken. De fire Pihl-arvinger er Søren Langvads fire børn.

Søren Langvad, der døde i december i en alder af 88 år, stod i spidsen for virksomheden i hele 41 år fra 1971 til 2012, da han ifølge Berlingskes oplysninger af Danske Bank blev bedt om at gå af som bestyrelsesformand.