Lange lån er attraktive med højere inflation

Kommer man i tide over i lange lån, kan man få en meget fordelagtig rente, hvis inflationen stiger betydeligt.

Det er ikke kun for de professionelle aktører i ejendomsmarkedet, at timing er et nøgleord med udsigten til inflation. Det samme gælder de private danskere, der har ejerbolig.

For dem vil det blive afgørende at se på realkreditlånet i den kommende tid. Lige nu er den korte rente meget lav, og målt på den aktuelle rente betyder det en tilsvarende lav ydelse. Men den vil stige drastisk, hvis inflationen, og dermed renten, stiger.

Derfor gælder det om at komme over i lange lån, men det skal naturligvis helst ske, mens det er allermest fordelagtigt. Der er forventninger om, at også de lange renter skal mere ned, inden det vender.

- Vi har meget fokus på at finde bunden i de lange renter. Hvis man finder bunden, kan det være meget fordelagtigt, og så får man mulighed får at skære en stor del af restgælden væk ved en senere ny konvertering. Men når renterne begynder at stige, vil man sandsynligvis se en ketchup-effekt, hvor det går hurtigere end normalt, siger Elisabeth Toftmann Asmussen, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Lave renter

Hendes kollega Ulrikke Eberhardt i BRF Kredit anfører, at de korte renter lige nu er meget lave i forhold til de lange, og at man derfor her og nu kan spare væsentligt på ydelsen ved at ligge i flekslån. Hun er ikke så bekymret for, at boligejerne ikke får skiftet til lange lån, inden renten pludselig er steget, og det dermed er for sent.

I den optimale verden vil der kommer en indikation fra den europæiske centralbank om, at man nu begynder at frygte inflation og forbereder rentestigninger,« anfører Ulrikke Eberhardt.

Heller ikke seniorøkonom Rasmus Gudum-Sessingö fra Handelsbanken opfordrer folk til at flygte over i lange lån – blot at de skal være opmærksomme på, at det er en hårdt spændt elastik, der bliver sluppet, når de lange renter først begynder at stige. Hans bedste bud lige nu er, at det vil ske i slutningen af året. Men det kan sagtens være, at flekslånsrenterne stadig ligger lavt til december, når renterne for 2010 bliver fastlagt.