Landsretten sætter punktum for Pandoras årelange straffesag

Efter en årrække med en straffesag hængende over hovedet har smykkeselskabet Pandora nu fået Landsrettens ord for, at ledelsen har informeret markedet rettidigt. Frifindelsen vil skabe jubel i børsnoterede selskaber, mener professor.

Foto: Nils Meilvang. Efter en årrække med en straffesag hængende over hovedet har smykkeselskabet Pandora nu fået Landsrettens ord for, at ledelsen har informeret markedet rettidigt. Frifindelsen vil skabe jubel i børsnoterede selskaber, mener professor.
Læs mere
Fold sammen

Det danske smykkeselskab Pandora har efter snart fem år fået sat punktum i en spektakulær sag om fortielse af børsfølsomme informationer. Østre Landsret måtte tirsdag formiddag frikende Pandora og dermed omgøre dommen fra byretten i Glostrup, hvor Pandora blev idømt en bøde på 2 millioner kroner.

Frifindelsen vil ifølge professor Paul Krüger Andersen fra Juridisk Institut på Aarhus Universitet skabe glæde hos de børsnoterede virksomheder.

»De fleste børsnoterede virksomheder vil juble over dommen,« siger Paul Krüger Andersen og forklarer:

»Det er jo en daglig overvejelse for dem, hvornår de skal gå ud med information til aktiemarkedet.«

Netop hvornår et børsnoteret selskab skal informere markedet er sagens kerne. I sommeren 2011 nedjusterede Pandora meget overraskende forventningerne til væksten i omsætningen fra 30 procent til 0 procent, hvilket fik aktien til at styrtdykke med 65 procent. Det kostede aktionærerne 12 milliarder kroner på én dag.

I januar 2012 anmeldte Finanstilsynet Pandora for at være for sent ude med nedjusteringen, efter smykkeselskabet også havde fået en påtale fra Nasdaq OMX. Det fik SØIK til at gå ind i sagen, men det var altså ikke muligt for Bagmandspolitiet, som SØIK også kaldes, at komme med tilstrækkelige beviser mod Pandora.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

»Det er selvfølgelig et nederlag for Bagmandspolitiet,« siger Paul Krüger Andersen og tilføjer, at det er nødvendigt for Bagmandspolitiet at føre sager som denne for at trække grænser og udstikke retningslinjer.

Hos Bagmandspolitiet betragter man ikke sagen som et nederlag, men mener i tråd med Paul Krüger Andersen, at der var god grund til at føre sagen.

»Det er ikke et nederlag, det er et spørgsmål om afprøvning af de pligter, der er i værdipapirhandelsloven. Finanstilsynet har anmeldt det, Nasdaq OMX har påtalt det, og vi har fået en dom fra byretten, som også mente, det var forkert. Nu tager vi til efterretning, at landsretten er uenig,« siger vicestatsadvokat Hans Fogtdal.

Anklageren har tidligere udtalt til Berlingske Business, at en sag som denne har betydning for hele børsmarkedet.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

»Sagen er alvorligere end som så. Den handler ikke kun om tilliden til Pandora-aktien, men om tilliden til hele værdipapirmarkedet,« sagde Hans Fogtdal dengang til Berlingske Business.

I dag vil Hans Fogtdal ikke analysere på, hvad afgørelsen får af konsekvenser. Det vil han overlade til myndigheder og eksperter, lyder det.

»Vi har gjort det arbejde, vi skulle gøre. Så må vi se, hvad det har af konsekvenser,« siger Hans Fogtdal.

Jens Møller Nielsen, direktør i Dansk Aktionærforening påpeger også, at sagen handler om tillid.

»Der er ikke en sjæl i Dansk Aktionærforening, der tuder over, at man kan tabe penge på aktier. Men man skal kunne investere i tillid til, at al væsentlig viden offentliggøres så hurtigt som overhovedet muligt. Det er derfor vigtigt, at Bagmandspolitiet fører sager som denne,« siger han.

Professor Paul Krüger Andersen mener, at tirsdagens afgørelse viser en forståelse fra Landsretten for den situation, en børsnoteret virksomhed er i, når de skal informere markedet.

»Hvis en virksomhed farer ud med information for hurtigt, vil det også være en manipulation af markedet. Der er ikke en patenteret løsning på, hvad den rette timing er,« siger han.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Ledelsen i Pandora har siden Finanstilsynets anmeldelse hele tiden stået fast på, at man oplyste markedet på det rigtige tidspunkt. Derfor valgte selskabet at anke dommen fra Retten i Glostrup, og det træk viste sig altså velvalgt. Hverken Pandoras administrerende direktør Anders Kolding Colding Friis eller selskabets formand Peder Tuborgh har ønsket at kommentere sagen, men fra selskabets kommunikationsdirektør Kristian Lysgaard lyder det, at ledelsen er »glade for Østre Landsrets kendelse.«