Landsdækkende mobilnet i Danmark solgt

Norske ICE Group sælger sit 4G-net i Danmark til Cibicom, som i forvejen ejer det danske radio-/TV-sendenet og står for DAB-radionettet. Nu satser Cibicom på at kunne bruge erhvervelsen til at levere kommunikation til forsyningsselskaber og »de blå blink«.

Martin Løbel står i spidsen for Cibicom, som ejer det danske net af op mod 300 meter høje radio-/TV-master og nu har købt et landsdækkende 4G-mobilnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ejeren af det danske radio-/TV-sendenet, Cibicom, har købt et overset, landsdækkende 4G-mobilnet i Danmark, som skal kunne bruges til at koble massevis af målere på og til at levere mobildækning til beredskabskommunikation hos blandt andet politi og brandvæsen.

Cibicom, der indtil for et år siden hed Teracom, har købt ICE Danmark og selskabet Net1, som netop har fået forlænget retten til at bruge sine danske mobilfrekvenser frem til 2037. Net1 leverer i dag trådløst bredbånd til mange virksomheder og private i områder, som andre selskaber kan have svært ved at dække.

Købesummen holder Cibicom og sælgeren – det norske mobilselskab ICE Group – hemmelig.

Skræddersyet til opgaven

»Net1 har haft 4G-net i Danmark i mange år. Det kører på frekvensen 450 megahertz og er den laveste 4G-frekvens, hvor signalet dermed trænger lettere gennem bygninger og samtidig rækker meget langt, hvilket gør det muligt at lave et mobilnet med meget færre master. Vores interesse er at kunne bruge nettet til at levere kommunikation til både forsyningssektoren og til beredskaberne,« siger Martin Løbel, der er administrerende direktør i Cibicom.

Cibicom, der i november 2018 blev solgt af den svenske stats selskab Teracom til den europæiske kapitalfond Agilitas, driver de op mod 100 meter høje radio-/TV-master overalt i Danmark og har længe arbejdet på at udvide sit mastenet til andre opgaver, heriblandt tilkobling af milliarder af små følere og sensorer til internetforbindelsen, populært kaldet »Tingenes Internet« (på engelsk: »Internet of Things«, forkortet IoT).

Det nye opkøb skal levere endnu »en byggeblok«, som Martin Løbel formulerer det.

»Alt skal fremover overvåges og kunne styres i større grad inden for forsyningssektoren – vand, spildevand, pumpestationer, kloakvand ... For eksempel vil man i spildevandsovervågningen kunne øge antallet af målepunkter, så man i kloakkerne får en bedre fornemmelse af, hvor flaskehalsene er, og hvor man dermed skal bygge ud. Det sker med batteridrevne sensorer. 4G-nettet kan anvendes til fjernaflæsning af vandmålere og andet, så man samlet set kan overvåge og styre mere, hvilket vil kunne spare store summer. Vi vil gerne være underleverandør af sikker kommunikation til den kritiske infrastruktur i Danmark, som omfatter forsyning, fjernvarme og elektricitet, og her er nettet på 450 MHz som skræddersyet,« siger Martin Løbel.

Vigtig brik i »de blå blinks« interne kommunikation

På længere sigt håber han at blive en vigtig brik i »de blå blinks« interne og særligt sikrede kommunikation.

»Man drøfter nu mulige pilotprojekter om bredbånd som supplement eller overbygning på den almindelige beredskabskommunikation, baseret på kommercielle netværk. Her kan vores indkøb kombineres med de øvrige mobilnet i Danmark, så der sikres en god dækning i fjerntliggende områder, og hvor man så mere bruger de kommende 5G-net i byområderne. Sådanne afprøvninger vil kunne gå i gang i år, hvis man vil teste dem,« siger Martin Løbel.

Også vagtværn, lufthavne og andre former for beredskaber ser Martin Løbel som mulige brugere.

»4G-nettet er bygget til god dækning, men har ikke samme bredbåndskapacitet som andre 4G-net. Det er ikke til Netflix og Facebook – men det skal det jo heller ikke bruges til,« tilføjer han.

ICE Group solgte i 2019 sit svenske datterselskab fra. Her var køberen Cibicoms tidligere ejer, Teracom.

ICE Danmark fik netop i denne uge retten til 450 MHz-frekvensen i de kommende 17 år. ICE Danmark var den eneste, der bød, og kunne derfor nøjes med at betale minimumsbeløbet på 50.000 kroner.