Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Der bliver alligevel ikke revolution i landets største forsikringskoncern Tryg med domicil i Lautrupparken i Ballerup.
Dansk Landsbrugs tidligere magtfulde og karismatiske førstemand, Peter Gæmelke, er efter alt at dømme blevet direkte presset til ikke at stille op til bestyrelsen for Tryghedsgruppen og dermed forsikringskoncernen Tryg. Til gengæld er han blevet lovet en post som formand i et udvalg, der skal kigge på Trygs ledelsesstruktur.
Hovedmændene i den usædvanlige »deal« er Trygs formand Mikael Olufsen og næstformanden Jørgen Huno Rasmussen. Peter Gæmelke, der er formand for Trygs repræsentantskab, afviser imidlertid over for Business.dk forlydender om, at han har været til en kammeratlig samtale med den mangeårige FLS-direktør, Jørgen Huno Rasmussen, så han undlod at kandidere til en bestyrelsespost.
»Bestyrelsen for Trygs formandsskab har overtalt mig til at fortsætte som formand for Trygs repræsentantskab. Der er tradition for, at formanden for repræsentantskabet ikke også sidder i Trygs bestyrelse,« siger Peter Gæmelke.
FLSmidths succesfulde topchef, Jørgen Huno Rasmussen, ventes valgt som formand for hele Tryg-koncernen senere på måneden. Han vil dermed afløse Mikael Olufsen på posten. Men Peter Gæmelke har også tidligere været nævnt som mulig formandskandidat. Med den indgående aftale mellem Gæmelke og formandsskabet i Tryg er det udelukket, da han trækker sit kandidatur som bestyrelsesmedlem.
Der er nogen, der undrer sig over, at du ikke stiller op til bestyrelsen for Tryg?
»Der skal ikke herske spor tvivl om, at jeg havde annonceret mit kandidatur til bestyrelsen. Jeg har ikke været til nogen kammeratlig samtale. Jeg har af formandsskabet ladet mig overtale til at fortsætte som formand for repræsentantskabet og sætte mig for bordenden i et udvalg, der skal kigge på ledelsesstrukturen i hele Tryg Gruppen. Der skal vi kigge på nogle af de forhold, som er kritiseret og i snart lang tid har været diskuteret. Vi skal have plads til at diskutere, hvordan ledelsen skal se ud,« siger Peter Gæmelke.
Du er altså ikke blevet presset af Jørgen Huno Rasmussen til at undlade at stille op til Tryg-bestyrelsen?
»Jeg har været til samtale med formandsskabet. Et enigt formandskab har overtalt mig til at fortsætte som formand for repræsentantskabet og dermed ikke stille op til bestyrelsen,« svarer Peter Gæmelke.
Valg til bestyrelsen i Tryg foregår via repræsentantskaber i fem regioner, som man har opdelt Tryg i. Omkring månedsskiftet januar-februar var der valg i Region Midtjylland, hvor opgøret mod den siddende bestyrelse begyndte for en håndfuld år siden, anført af tidligere bankdirektør Jørn Astrup Hansen. 30 kæmpede om 16 pladser i regionen. De 16 er samtidig en del af det 70 mand store repræsentantskab for hele Tryg, hvor den indflydelsesrige Tryg-formand vælges. Oprørerne i Region Midtjylland fik flere af deres folk valgt ind.
Uenigheden i Tryg handler om adgangen til den fortsat voksende milliardformue i Tryg. Den nuværende ledelse for forsikringskoncernen regner den medlemsbaserede TryghedsGruppen, der ejer 60 procent af børsnoterede Tryg Forsikring, som en selvejende institution. Oprørerne blandt forsikringstagerne har krævet, at værdierne i Tryg føres tilbage til de egentlige ejere, altså forsikringstagerne.
Formandsskabet, der består af formanden Mikael Olufsen og næstformændene Jens Iwer Petersen og Jørgen Huno Rasmussen, har samtidig bedt Peter Gæmelke om det næste år at være formand for et udvalg, der skal kigge på ledelsesstrukturen i Tryghedsgruppen.
På spørgsmålet om det betyder, at der skal laves om på tingene, siger Peter Gæmelke:
»Det skal udvalgsarbejdet vise. I udvalget skal vi have kigget på, hvad Tryghedsgruppen er for en størrelse. Vi skal også kigge på, hvordan den skal ledes, når den har en række investeringer. Det er bl.a. i Tryg og andre selskaber. Og så har den Trygfonden. Vi skal se på ledelsesstrukturen, både når det gælder ansatte og på folkevalgt plan i gruppen,« siger han.
Det har ikke været muligt at træffe Jørgen Huno Rasmussen til en kommentar på vegne af formandsskabet.
Peter Gæmelke er i øvrigt bestyrelsesformand for Danske Spil, og medlem af bestyrelsen for bl.a. DLR Kredit, Lego familiens pengetank, Kirkbi og Københavns Universitet.