Landmand gik konkurs: Det ramte hele familien

Jacob Vallø gik sidste år konkurs med et stort landbrug på Sjælland. Han mærkede, hvordan det psykisk ramte hele familien. I 2015 gik 160 danske landmænd konkurs. Og det er rekord.

Tirsdag den 07. juli 2015 publicerede Business.dk historien om Jacob Vallø. Dengang sagde fotografen følgende:I lørdags tog den unge storlandmand Jacob Vallø og hans familie afsked med Bukkerupgård. Dagen efter tog de på et fem-dages ophold i Lalandia, så børnene trods alt oplever en sommerferie. Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det gælder om at få stoppet i tide og få solgt din bedrift,«  siger den 35-årige forhenværende landmand, Jacob Vallø.

Han gik sidste år i juni konkurs med et stort landbrug, Bukkerupgård, ved Tølløse mellem Roskilde og Holbæk.

»At have så store økonomiske problemer, som jeg havde i mange år og ende med at gå konkurs, rammer dig psykisk. Problemerne ramte ikke kun mig, men hele min familie, dvs. min kone og vores børn,« tilføjer den vestsjællandske mand.

Jacob Vallø sidder tilbage og slikker sårene efter den ydmygende konkurs. Han har en gæld på omkring 50 mio. kr., som han næppe nogensinde får betalt tilbage til kreditorerne.

I dag arbejder Jacob Vallø hos en tømrer på Tølløse-kanten, og familien er flyttet ind i et lejet hus i nærheden af den store gård, Bukkerupgård.

»I dag arbejder jeg kun 37 timer om ugen, Min familie har de penge, der skal bruges. Det er langt bedre end at være en økonomisk presset landmand,« siger en lettet Jacob Vallø over en mobiltelefon.

Sidste år gik 160 danske landmænd konkurs. Det er rekord. Så mange konkurser har der ikke været et enkelt år siden begyndelsen af 1990erne.

Indtil sommeren 2015 drev Jacob Vallø en stor svine- og plantefarm. Efter lang tids kamp for at vende en dårlig forretning til en god var han nødt til at opgive.

Den 23. juni blev Jacob Vallø begæret konkurs af Landbrugets Finansieringsbank med en samlet gæld på over 50 mio. kr., hovedsageligt til Realkredit Danmark og Landbrugets Finansieringsbank.

»Jeg vil råde landmænd, der er i store økonomiske problemer til at sørge for at få bedriften solgt, inden det ender med en konkurs. Det er alt for hårdt,« siger han.

Såvel Jacob Valløs far og bedstefar har været selvstændige landmænd. Helt fra ungdommen var det også hans store drøm at følge i deres fodspor.

I 2003, da Jacob Vallø var i begyndelsen af 20erne, købte han Bukkerupgård med 75 hektar jord for 11 mio. kr. Og den blev større og større. Han drev i en årrække tre gårde på i alt 330 hektar og en stor svine- og planteproduktion, han havde bygget op, ved at gældsætte sig til op over ørerne.

Økonomisk blev den kombinerede svine-og planteproduktion ikke nogen dans på roser for Jacob Vallø. Hans første bank, Roskilde Bank, krakkede i sommeren 2008. Bankens forlis betød, at han blev overladt til den statslige afviklingsbank, Finansiel Stabilitet, der overtog kunder fra de krakkede banker.

I Finansiel Stabilitet fik Jacob Vallø og øvrige landbrugskunder nej til at få finansieret investeringer i bygninger, inventar og maskiner.
Det sled hårdt på Jacob Vallø at skulle vente på en endelig afklaring, om han var købt eller solgt.

Efter fem et halvt års venten tog Landbrugets Finansieringsbank ham ind som kunde 1. januar 2014. Banken begærede ham konkurs i Skifteretten i Holbæk tirsdag 23. juni i år.

En dag vil Jacob Vallø altid huske:

»Det er det værste, jeg nogensinde har prøvet,« siger han.

Mange landmænd har i de første år efter den finansielle krise brød ud i 2008 med al magt prøvet at stå imod og vende deres økonomi.

»Men på et tidspunkt trækker landmanden eller den finansielle samarbejdspartner en streg i sandet og giver op, så landmanden går konkurs. Denne beslutning er for mange rykket ganske tæt på under indtryk af den aktuelle krise i landbruget,« siger erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser fra Landbrug & Fødevarers rådgivningscenter SEGES.

160 landmænd gik konkurs sidste år. Hvor mange, der gør det i år, er enormt svært at forudsige, fastslår han.

»Det afhænger af kreditgiverne og i hvilket tempo, de ønsker at lukke landbrug,« siger Klaus Kaiser.

Han tilføjer, at der blandt de landmænd, der går konkurs, er en overvægt at store landmænd, hver med en årlig omsætning på mindst 8-10 mio. kr.

»Det her er en meget alvorlig situation for dansk landbrug, det er der ingen tvivl om. Når der er en række kriseramte landbrug, er det godt med en konkurs og et ejerskifte, så der kan komme nye kræfter til,« siger Klaus Kaiser fra SEGES.

Ved en konkurs bliver landbrugene som regel solgt videre til andre landmænd. De køber ejendommene til en lav pris, fordi bankerne taber alle deres penge på de konkursramte landmænd, at de nye ejere kan køre bedrifterne videre på økonomisk forsvarlig vis.