Landmænd roser regering for at fastholde balancen

Regeringen har netop besluttet, hvordan EUs landbrugsreform skal realiseres i Danmark. Landbrug & Fødevarer roser regeringen for at fastholde balancen mellem de forskellige sektorer.

Reformen betyder blandt andet, at fordelingen af støtte mellem de forskellige sektorer - pante-, svine-, oksekød- og mælkeproducenter - ændres kun marginalt, og den beslutning vækker glæde hos landmændene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen besluttede onsdag, hvordan EUs landbrugsreform, der blev vedtaget sidste år, skal føres ud i livet i Danmark.

Fødevareminister Dan Jørgensen er tilfreds med håndteringen af reformen, som ifølge regeringens vurdering sikrer, at det danske landbrug ikke bliver stillet dårligere end landbruget i vores nabolande.

»Derfor har vi lagt vægt på enkle regler, og vi har lagt vægt på at anerkende den miljøindsats, som erhvervet allerede laver, i vores indførelse af reformen,« siger fødevareministeren i en pressemeddelelse.

Reformen betyder blandt andet, at fordelingen af støtte mellem de forskellige sektorer - pante-, svine-, oksekød- og mælkeproducenter - ændres kun marginalt, og den beslutning vækker glæde hos landmændene.

»EUs reform var ikke vores drømmescenarie, men heldigvis har regeringen besluttet at bevare balancen i udgifter mellem sektorerne, så det ikke kun er én sektor, der bliver ramt. Vi frygtede, at kvægsektoren ville blive voldsomt økonomisk tynget med den nye reform, men det er ikke sket, og det vil vi gerne kvittere for,« siger Martin Merrild, formand for erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Han glæder sig desuden over, at landmændene, der yder en miljøindsats, belønnes. Derimod er Landbrug & Fødevarer utilfreds med, at hektarkravet for landbrugsstøtte hæves. Hvor man før skulle have to hektar landbrugsjord for at få støtte, skal man nu have fem hektar.

»Det øgede hektarkrav kommer til at koste små bedrifter dyrt. De små bedrifter er vigtige for landkommunerne, da de er med til at skabe liv og fastholde befolkningen på landet, så det er meget problematisk, at de ikke længere kan få støtte,« siger Martin Merrild.

EUs landbrugsreform løber frem til 2020.