Landmænd kritiserer Venstre for dyr udflytning

Allerede i januar 2016 beskrev Politiken, hvordan Miljø- og Fødevareministeriets departementschef advarede Finansministeriets top mod at flytte styrelsen, fordi det ville koste danske landmænd på pengepungen. Men advarslerne blev ignoreret. Den daværende erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen (V), garanterede efterfølgende, at danske landmænd ikke ville blive berørt af udflytningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods Venstres forsikringer om det modsatte rammer udflytningen af Landbrugsstyrelsen fra København til Sønderborg nu danske landmænd på pengepungen. Det skriver Politiken.

Situationens alvor får Landbrug og Fødevares landsformand, Martin Merrild, til at lange ud efter Venstre og ledelsen i den tidligere V-regering.

»Vi har eksempler på landmænd, der har fået for sent svar på ansøgninger om støtte. Folk, der står midt i investeringer, som dermed bliver forsinket eller i værste fald ikke kan blive gennemført. Det har nogle personlige og samfundsmæssige konsekvenser, som absolut er uønskede«, siger Martin Merrild, der kalder situationen for »uholdbar«.

Udflytningen af Landbrugsstyrelsen har ifølge en rapport fra Rigsrevisionen, der udkom i august, medført langsommere sagsbehandling, fejl i udbetalingen af landbrugsstøtte og en mangelfuld kontrolindsats. Men det er i sidste ende et ministeransvar, lyder kritikken fra Merrild.

»Ministerens ansvar er entydigt, og derfor skal ansvaret også placeres hos ham. Det er sådan set ret enkelt«, siger han.

Allerede i januar 2016 beskrev Politiken, hvordan Miljø- og Fødevareministeriets departementschef advarede Finansministeriets top mod at flytte styrelsen, fordi det ville koste danske landmænd på pengepungen. Men advarslerne blev ignoreret. Den daværende erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen (V), garanterede efterfølgende, at danske landmænd ikke ville blive berørt af udflytningen.

»Der er ikke nogen landmand, der skal knække halsen på, at vi flytter en styrelse til Sønderborg fra København«, sagde ministeren dengang til TV 2.

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, siger til Politiken, at han ikke vil forholde sig til et citat uden for kontekst fra en tv-udsendelse han ikke har set.

»Men der er jo de konsekvenser, som statsrevisorerne nævner. De står sort på hvidt. Det har været en målrettet indsats at få det her til at lykkes, og det er sket på en lang række områder. På nogle andre er det så ikke sket i et lige så hurtigt tempo, som vi havde håbet på«, siger han til Politiken og tilføjer:

»Jeg synes helt generelt, at udflytningen fungerer godt. De steder, hvor den ikke har gjort, der arbejder vi målrettet for at rette op på tingene«.