Landmænd har god høst i vente

Vintersæden står godt på markerne, og årets kornhøst tegner bedre end sidste år, lyder forventningen fra NaturErhvervstyrelsen.

Landmand Søren Helmer på sin mark Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske landmænd står foran en god høst. Sådan lyder vurderingen i NaturErhvervstyrelsen.

»Vintersæden står rigtig godt i år. Den er to-tre uger foran normalen,« forklarer agronom Søren Thorndal Jørgensen, NaturErhvervstyrelsens Center for Jordbrug, i en skriftlig meddelelse.

Dermed tegner det i øjeblikket til, at årets kornhøst bliver bedre end de 9,1 millioner ton korn, som danske landmænd høstede sidste år.

Den milde start betyder, at planterne har en længere vækstsæson og derfor bliver mere robuste, forklarer han.

»Man kan kunne tro, at jo længere vækstsæson planterne har, jo længere tid har de til at få sygdomme. Men faktisk er de bare mere robuste til at klare strabadserne,« siger Søren Thorndal Jørgensen.

Hos landbrugsrådgivningsselskabet LMO i Søften ved Aarhus melder planteavlsleder Ole Møller Hansen også om et fint høstpotentiale på markerne.

»Sidste år var mange marker hårdt skadede efter vinteren. Sådan er det slet ikke i år,« siger han.

Fra NaturErhvervstyrelsen vurderer Søren Thorndal Jørgensen, at de danske afgrøder kan klare en del modgang i form af varme dage og decideret tørke, før høsten indledes i juli.

»Rodnettet er nu så veletableret efter en mild vinter, at der skal rigtig meget modstand og dårligt vejr til, for at det ikke bliver en god høst,« siger han.

Han tør dog ikke spå om, hvorvidt danske landmænd er på vej mod en rekordhøst. Den hidtidige bedste kornhøst opnåede danske landmænd i 2009 med 10,2 millioner ton opnået efter en mild vinter og et varmt forår.

»Det er trods alt vanskeligt at spå om så tidligt, og resultatet kendes først, når mejetærskerne begynder at rulle ud i kornmarkerne,« siger han.