Landets største selskaber bejler alle til én mand: Efter at have sat hak ved Ørsted står Carlsberg og Novo for skud

Den tidligere Ørsted-topchef Henrik Poulsen er med sin nyvalgte bestyrelseskarriere ved at manifestere sig som dansk erhvervslivs største stjerne. Torsdag blev han officielt valgt ind i Ørsteds bestyrelse.

Henrik Poulsen er en ombejlet herre i erhvervslivet. Om to uger står han til at blive valgt til næstformand for Carlsbergs bestyrelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Det har reelt været at betragte som en formalitet, siden Henrik Poulsen i midten af sidste år pludselig sagde op som administrerende direktør for Ørsted, og bestyrelsen straks proklamerede, at man i stedet ønskede at få ham ombord der.

Torsdag blev det så officielt. Her har en virtuelt afholdt generalforsamling i Ørsted vendt tommelfingeren opad for at indlemme den tidligere topchef i energikæmpens bestyrelse.

Og Ørsted er langtfra de eneste, som hiver og flår i Henrik Poulsen for at få adgang til hans kompetencer.

Efter beslutningen om at stoppe som den øverste direktør i Ørsted har han valgt at indlede en bestyrelseskarriere, der med kometfart tegner til at gøre ham til landets mest indflydelsesrige erhvervsmand.

Nu hvor han officielt er valgt ind i Ørsted, er det bryggerigiganten Carlsberg, som står for skud. Her er han på generalforsamlingen 15. marts indstillet til at blive ny næstformand.

Tre dage senere, 18. marts, gælder det Novo Nordisk-ejeren Novo Holdings, hvor han er indstillet til bestyrelsen. Og 25. marts er det så selve medicinalkæmpen Novo Nordisk, der ligeledes vil have ham i bestyrelsen.

I forvejen har Henrik Poulsen siden sidste år været næstformand for servicegiganten ISS’ bestyrelse. Og så er han blevet ansat som seniorrådgiver i Mærsk-familiens pengetank, A.P. Møller Holding, til at rådgive i forbindelse med grønne investeringer.

Henrik Poulsen kom som administrerende direktør i 2012 til et DONG Energy med alvorlige finansielle problemer, som næsten ingen ville investere i.

Siden blev han en af hovedarkitekterne bag det største danske erhvervseventyr i nyere tid, hvor selskabet blev transformeret fra sort til grønt og undervejs først blev børsnoteret for siden at skifte navn til Ørsted.

Da han forlod posten igen ved udgangen af 2020 og overlod styringen af Ørsted til Mads Nipper, der kommer fra en stilling som administrerende direktør i Grundfos, var Ørsted blevet landets næstmest værdifulde virksomhed efter Novo Nordisk.

Det er Ørsted fortsat, selvom aktien indtil videre har været den mest faldende i det danske eliteindeks C25 i 2021.

Markedsværdien ligger omkring 419 milliarder kroner efter et fald på knap 20 procent siden årets start.

Udlodder knap fem milliarder kroner

På Ørsteds virtuelle generalforsamling torsdag blev det samtidig godkendt at udbetale et rekordhøjt udbytte på 11,5 kroner pr. aktie til Ørsteds aktionærer.

I alt betyder det, at der nu er 4,8 milliarder kroner på vej ud til aktionærerne for regnskabsåret 2020.

Da den danske stat sidder med 50,1 procent af Ørsted-aktierne på hånden, betyder det, at der for sidste år alene er 2,4 milliarder kroner på vej i statskassen.

Siden børsnoteringen i 2016 har Ørsted nu udloddet i alt 19,2 milliarder kroner i udbytte til sine aktionærer.