Landbrugspakke kan blive dyr

Cheføkonomer advarer mod en ny hjælpepakke – denne gang til landbruget, som er hård plaget af gæld.

En landbrugspakke kan blive dyr for det offentlige på sigt, mener Steen Bocian. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Den landbrugspakke, som regeringen angiveligt barsler med, kommer ikke til at få særlig betydning for resten af samfundet. Det er vurderingen fra Danske Banks cheføkonom Steen Bocian. Han advarer tvært imod om risikoen ved en pakke:

”Hvis en pakke kan løse nogle specifikke problemer inden for en sektor er det udmærket, men man skal være opmærksom på, at hvis ikke det er rentabelt, at drive landbrug generelt, så bliver det en dyr forretning for den offentlige sektor på sigt,” siger han.

Man skal være varsom med sådanne pakker til specifikke nødstedte områder, mener cheføkonomen.

LÆS OGSÅ: Krisehjælp på vej til landbruget

Ifølge oplysninger, som er kommet Børsen for øje, kan en kommende hjælpepakke til landbruget komme til at omfatte lavere skat på produktionsjord, længere indfasning på kommende afgifter, bedre priser på biobrændsel og pause for betaling af afgifter.

Landbruget er hårdt presset af høj gæld og lav indtjening. Samtidig har en lang række banker lån ude hos landmændene, hvilket skaber bekymring.

Vigtig for eksporten

Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen synes at have set scenariet før. Han beskriver hjælpepakken som endnu en omgang krisebekæmpelse i en specifik sektor, der har brug for et pusterum. Han kan dog godt se fornuften i en landbrugspakke:

”Landbrugssektoren er vigtig for eksporten, så i det perspektiv er det fornuftigt at hjælpe den på vej. Men omvendt er beskæftigelsen i landbruget herhjemme ikke særlig stor, så det er ikke en pakke, der redder særligt mange job,” siger han og fortsætter med de negative aspekter af pakken:

”Hvis man gang på gang redder en sektor, der har taget for store risici, giver man et indtryk af, at alle kan reddes, og at regeringen gør det ligegyldigt hvad,” påpeger Jes Asmussen.