Landbrugskrise tvinger flere banker til nedskrivninger

Det kriseramte landbrug gør nu for alvor ondt på flere danske banker, der er tvunget til nedskrivninger i de kommende årsregnskaber.

Arkivfoto. Det kriseramte landbrug tvinger en række banker til store afskrivninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere banker er efter alt at dømme på vej med nedskrivninger på landbruget i kølvandet på Spar Nords nedjustering mandag.

For særligt en lang række mindre banker har en meget høj eksponering over for landbruget, siger senioranalytiker Mads Thinggaard, Handelsbanken Capital Markets, uden at nævne specifikke banker. Ifølge analytikeren kan større banker også sagtens blive ramt af flere nedskrivninger på landbrug.

- I Finanstilsynets julebrev blev der peget på, at man skal se på de tidlige hændelser omkring Rusland og mælkepriserne, og det gælder jo for alle banker. Spar Nord er formentlig bare den første, der melder det her ud. Spørgsmålet er, hvor meget der kommer til at ske og i hvor stort et omfang, siger han til Ritzau Finans.

Han henviser til, at Spar Nords nedjustering kommer i forlængelse af Finanstilsynets julebrev til pengeinstitutterne 12. december.

Her skriver Finanstilsynet blandt andet om tidlige hændelser i landbruget, forstået på den måde, at bankerne forventer, at en hændelse på et tidspunkt vil påvirke individuelle nedskrivninger, men endnu ikke har sat sig hos låntageren. Banken laver derfor en kollektiv nedskrivning, så der er taget højde for de negative udsigter.

Nogle banker venter formentlig med at melde landbrugets betydning ud til deres årsregnskab, mens andre måske følger Spar Nords eksempel, hvis de synes, at nedskrivningerne er væsentlige nok, lyder det fra Mads Thinggaard.

- Landbruget er gået i negativ retning, både når man ser på mælke- og svinepriser. Erhvervet er spændt op med meget stor gæld, så derfor kan der sagtens komme flere nedskrivninger, siger han.

Blandt de ramte banker er blandt andet Vestjysk Bank, der allerede i november i regnskabet for tredje kvartal rapporterede et underskud som følge af nedskrivninger i netop landbruget.

Spar Nord justerede mandag forventningerne, så banken nu venter en basisindtjening før nedskrivninger på 1275 mio. kr. mod tidligere 1200 mio. kr., mens nedskrivninger ventes at belaste resultat med 495 mio. kr. mod tidligere forudset lidt lavere end de 405 mio. kr., der blev realiseret i 2013.

En ny vurdering af landbrugsengagementerne gav anledning til en stor nedskrivning.

- I den forbindelse er der foretaget en nedskrivning på 100 mio. kr., som relaterer sig både til svineproducenter, der vil være negativt påvirket af det fald i afregningspriser, som handelskrisen mellem EU og Rusland har affødt, og til mælkeproducenter, som ligeledes er påvirket af faldende afregningspriser, skrev banken i en fondsbørsmeddelelse.