Landbrugseksport skal opretholdes trods miljøkrav

Til trods for at Danmark over de næste årtier skal opfylde EU-miljøkrav og barbere 19.000 ton af den nuværende udledning af kvælstof, så forventer fødevareminister Henrik Høegh (V), at Danmark kan fastholde en årlig eksport af landbrugsvarer for over 60 mia. kr.

»Jeg tror, at vi har den samme produktion om 10 år, men det kan godt være, at der vil være forskydninger, at vi eksempelvis kommer til at producere færre svin og flere avlssvin, men generelt tror jeg ikke, at vi har en væsentlig mindre eksportindtjening, så landbruget vil stadig være væsentligt i Danmark,« siger Henrik Høegh, der nu har siddet en måned i ministerstolen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver dagbladet Børsen.

»Jeg tror, at vi har den samme produktion om 10 år, men det kan godt være, at der vil være forskydninger, at vi eksempelvis kommer til at producere færre svin og flere avlssvin, men generelt tror jeg ikke, at vi har en væsentlig mindre eksportindtjening, så landbruget vil stadig være væsentligt i Danmark,« siger Henrik Høegh, der nu har siddet en måned i ministerstolen.

I samme periode har der raset en voldsom debat i Folketinget og landbrugskredse om konsekvenserne af EU's vandrammedirektiv, som kræver, at dansk landbrug skruer alvorligt ned for kvælstofudledningen for at forbedre miljøet i vandløb. Miljøministeriet har sendt et første udkast til vandplaner i forhøring, og det vil ifølge landbrugets organisation, Landbrug og Fødevarer, kappe mindst 5 mia. kr. af eksporten.