Landbrugseksport på vej mod rekord

Et boom i eksporten af minkskind til Kina er med til at drive en vækst i eksporten af fødevarer og landbrugsprodukter, der er på vej mod rekord.

Knap halvdelen af sektorens eksportvækst skyldes et boom i salget af minkskind til især Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eksporten af danske fødevarer og landbrugsprodukter er på rekordkurs, skriver Jyllands-Posten.

Hvis det aktuelle væksttempo holder vil branchen i år øge eksporten med omkring 10 milliarder kroner til 158 milliarder kroner, hvilket er rekord.

»Lige nu tyder alt på, at sektorens eksport igen i år sætter rekord. Vores tal viser, at fødevareklyngens eksport i 1. kvartal voksede 7,5 procent, og ifølge de nyeste tal for udenrigshandlen er væksten fortsat på dette niveau i april og maj,« fortæller senioranalytiker Andreas Krabbe Enghoff, Landbrug & Fødevarer, L&F.

Der er ingen tegn på, at væksten i fødevareklyngens eksport vil klinge af den kommende tid.

»Den voksende middelklasse i Asien efterspørger stadig større mængder af sikre kvalitetsfødevarer. Det kan vi levere, så potentialet for fortsat vækst er meget stort,« siger Andreas Krabbe Enghoff til Jyllands-Posten.

Knap halvdelen af sektorens eksportvækst skyldes et boom i salget af minkskind til især Kina. Prisen på danske minkskind er på halvandet år steget næsten 50 procent, og samtidig er produktionen af mink – efter nogle års stilstand for alvor begyndt at vokse.

»Det står allerede nu klart, at eksporten af skind i år sætter rekord og formentlig bliver på omkring 14 milliarder kroner,« vurderer Torben Nielsen, der er administrerende direktør for Kopenhagen Fur. Dermed vokser værdien af minkeksporten med mere end 25 procent i år.