Landbrugseksport på vej mod rekord

Et boom i eksporten af minkskind til Kina er med til at drive en vækst i eksporten af fødevarer og landbrugsprodukter, der er på vej mod rekord.

Foto: Henning Bagger. Knap halvdelen af sektorens eksportvækst skyldes et boom i salget af minkskind til især Kina.
Læs mere
Fold sammen

Eksporten af danske fødevarer og landbrugsprodukter er på rekordkurs, skriver Jyllands-Posten.

Hvis det aktuelle væksttempo holder vil branchen i år øge eksporten med omkring 10 milliarder kroner til 158 milliarder kroner, hvilket er rekord.

»Lige nu tyder alt på, at sektorens eksport igen i år sætter rekord. Vores tal viser, at fødevareklyngens eksport i 1. kvartal voksede 7,5 procent, og ifølge de nyeste tal for udenrigshandlen er væksten fortsat på dette niveau i april og maj,« fortæller senioranalytiker Andreas Krabbe Enghoff, Landbrug & Fødevarer, L&F.

Der er ingen tegn på, at væksten i fødevareklyngens eksport vil klinge af den kommende tid.

»Den voksende middelklasse i Asien efterspørger stadig større mængder af sikre kvalitetsfødevarer. Det kan vi levere, så potentialet for fortsat vækst er meget stort,« siger Andreas Krabbe Enghoff til Jyllands-Posten.

Knap halvdelen af sektorens eksportvækst skyldes et boom i salget af minkskind til især Kina. Prisen på danske minkskind er på halvandet år steget næsten 50 procent, og samtidig er produktionen af mink – efter nogle års stilstand for alvor begyndt at vokse.

»Det står allerede nu klart, at eksporten af skind i år sætter rekord og formentlig bliver på omkring 14 milliarder kroner,« vurderer Torben Nielsen, der er administrerende direktør for Kopenhagen Fur. Dermed vokser værdien af minkeksporten med mere end 25 procent i år.