Landbrugsdirektør: »Vi står i den værste situation i Europa i mange år«

Problemer med flygtninge og terror kan få EU til at kollapse. Hvis Danmark stod uden for EU, ville det blive en katastrofe for Danmark og gå drastisk ud over fødevareeksporten og danskernes velfærd, advarer Karen Hækkerup, top­direktør i Landbrug & Fødevarer.

Landbrug & Fødevarer direktør Karen Hækkerup Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et splittet Europa med flygtningekrise, terror, lukkede grænser og Storbritannien, der truer med at melde sig ud af EU.

Det sætter sit præg på stemningen i fødevarebranchens højborg, Axelborg, i hjertet af København.

»Vi står i den værste situation, siden starten på det europæiske samarbejde – i dag EU – i begyndelsen af 1950erne. Når nogle flirter med, at danskerne også skal trække sig nogle skridt tilbage og følge briterne, i tilfælde af de melder sig ud af EU, fordi vi nok kan klare os selv, ja, så kan det få alvorlige konsekvenser for Danmark, hvis det skete.«

Det siger Karen Hækkerup, administrerende direktør i den indflydelsesrige brancheorganisation Landbrug & Fødevarer.

Interviewet foregår på direktørens store hjørnekontor i bygningen ved Axeltorv, hvor Irmas flagskib Irma Axelborg og konference- og eventfirmaet Bojesen i øvrigt også ligger.

Katastrofe med EU-exit

Den tidligere justitsminister, fødevareminister og social- og integrationsminister i Helle Thorning-Schmidts regering sender det klokkeklare budskab, at står Danmark uden for EU, kan virksomhederne ikke klare sig i et globalt marked.

»Kom det så vidt, at Danmark meldte sig ud af EU, ville det være en katastrofe, da det ville gå drastisk ud over vores store fødevareeksport,« siger Karen Hækkerup.

På vegne af en stor fødevare- og landbrugsindustri med gigantfirmaer som bl.a. Arla, Danish Crown, DLG og Danish Agro samt et økonomisk svækket landbrug med masser af ansatte tager en dybt bekymret Karen Hækkerup bladet fra munden om Danmarks udsatte rolle i en sprængfyldt sag om EUs fremtid.

Det sker efter politikeres og eksperters udsagn om en union, der ligner et Europa, der er ved at falde fra hinanden. EU lider af alvorlig åndenød og er ifølge politikere og eksperter ved at kollapse. Noget, som hun dog hverken håber eller tror vil ske, men vil gøre sit til at afværge.

Men hvis Danmark trækker sig ud af EU, eller EU kollapser helt, kan det få store negative konsekvenser for Danmarks store fødevare- og landbrugseksport, mener direktøren. Den lå i 2014 på 152 mia. kroner, hvoraf 62 procent blev afsat til de øvrige EU-lande. Der arbejder over 170.000 i den såkaldte fødevareklynge, og mange af jobbene ligger i Udkantsdanmark.

Frygt for enegang i landbrugspolitik

I sidste måned advarede EUs præsident, Donald Tusk, bl.a. om, at EU vil »mislykkes som politisk projekt«, hvis man ikke får styr på flygtningestrømmen og de ydre grænser.

»Flygtningekrisen og terroren i Europa har ændret tonen i den politiske debat. Nu handler det om at lukke grænserne og beskytte EU-landenes egne interesser. Eksempelvis ønsker man i nogle lande at føre en mere selvstændig landbrugspolitik. Det bekymrer mig dybt, efter at der er skabt et EU, der er verdens største hjemmemarked mellem suveræne lande,« siger Karen Hækkerup.

Karen Hækkerup, top­direktør i Landbrug & Fødevarer

»Kom det så vidt, at Danmark meldte sig ud af EU, ville det være en katastrofe, da det ville gå drastisk ud over vores store fødevareeksport. «


Hvad siger du til, at briterne truer med at melde sig ud af EU og snart skal have folkeafstemning om medlemskabet?

»Det har fået politikere i Danmark til at sige, at hvis englænderne kan gå ud, så kan Danmark det samme. Mit budskab til danske politikere og meningsdannere er, at man skal lade være med at gamble med vores velfærd. En dansk udmeldelse vil føre til et massivt velfærdstab for hele Danmark. Gennem EU har vi fået adgang til gode markeder, rigdom og velstand, fordi vi deltager i et Europa, hvor grænserne er blevet brudt ned. Vi kan uden bureaukrati og toldbarrierer handle frit mellem landene,« siger hun.

Tab af velfærd og job

Hvorfor bekymrer det dig, hvis EU-medlemslande indfører grænser inden for handelspolitikken?«

»Et splittet Europa med handelsbarrierer og bureaukrati i toldkontorerne er ikke stærkt og slagkraftigt. Så kan Danmark ikke klare sig længere. Det vil føre til tab af velfærd og arbejdspladser. Hvis handelen mellem EU-landene og mellem EU og resten af verden, bl.a. Japan og USA, går ned i gear, vil den globale økonomiske krise blive forværret. Jeg ser for mig, at mange flere mennesker end hidtil risikerer at blive marginaliserede og vil vende sig i vrede mod de samfund, vi gerne vil værne om,« siger Karen Hækkerup med henvisning til terroren i Europa.

Hun betegner EU som ekstremt vigtig for danske virksomheder og økonomi.

»For det første er de øvrige EU-lande meget vigtige markeder for Danmark. Dernæst er det helt afgørende, at vi har et stærkt EU, der kan forhandle frihandelsaftaler for os med bl.a. Japan og USA,« understreger Karen Hækkerup.

Væksten er uden for EU

Hun siger, at Danmark er dybt afhængigt af et tæt og velfungerende samarbejde mellem EU-landene. 90 procent af verdens økonomiske vækst ventes i de kommende år at ligge i lande uden for Europa.

»Hvis Danmark skal have del i den vækst, er det altafgørende, at vi har et stærkt EU, der kan indgå frihandelsaftaler med eksempelvis Japan og USA. Amerikanerne har netop indgået en frihandelsaftale med japanerne. Hvis EU ikke hurtigst muligt får en lignende aftale med Japan, står Danmark til at tabe to tredjedele af en årlig svinekødseksport på omkring fire mia. kroner, fordi amerikansk svinekød vil være meget billigere end det danske på grund af lavere told. Danmarks samlede eksport af varer kan til gengæld øges med op til 70 procent over ti år, hvis det lykkes EU at få en ambitiøs aftale med Japan,« påpeger Landbrug og Fødevarers topchef.

Men hvis EU ikke får håndteret en række massive problemer, og bliver EU kastet ud i en krise, kan det lukke for det EU, vi kender, erkender Karen Hækkerup.

Se den nye kampagnefilm fra Landbrug & Fødevarer