Landbrugsdirektør fyret efter tilskudssjusk

Organisationen Landbrug & Fødevarer (L&F) har konstateret alvorlige fejl i håndteringen af tilskud fra EUs Landdistriktsprogram i perioden 2007-2013.

Søren Gade, administrerende direktør i L&F har fyret direktøren for Videncenter for Svineproduktion, Nicolaj Nørgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pengene er gået til projekter i Videncenter for Svineproduktion.

Det betyder, at L&F tirsdag har meddelt NaturErhvervstyrelsen, at L&F tilbagebetaler uberettiget støtte, bod og renter på samlet 19 millioner kroner.

Søren Gade, administrerende direktør i L&F, oplyser i en pressemeddelelse, at den fejlagtige håndtering af EU-midler desuden betyder, at man har fyret direktøren for Videncenter for Svineproduktion, Nicolaj Nørgaard.

»Det er uacceptabelt og stærkt beklageligt, at Videncenter for Svineproduktion ikke har håndteret støttemidler fra EU korrekt. Det skader erhvervets troværdighed hos både støttegivere og offentligheden. Derfor satte jeg straks en ekstern undersøgelse i gang, da jeg blev opmærksomhed på, at kunne være var sket alvorlige fejl. Og derfor er direktøren for Videncenter for Svineproduktion i dag blevet afskediget, siger Søren Gade.

Landbrug & Fødevarer fik 19. december 2013 besked fra NaturErhvervsstyrelsen om, at der i en stikprøvekontrol var konstateret, at en del udgifter til aktiviteter i Erhvervsudviklingsordningen under EU’s Landdistriktprogram var konteret på forkerte projekter. Allerede dagen efter bad L&F revisionsselskabet PriceWaterhouseCoopers om at foretage en uvildig revision af alle EU-støttede projekter i VSP i perioden 2007-2013. Denne revisions-rapport er i dag blevet afleveret af L&F til NaturErhvervstyrelsen.

»Vi har i dag stillet den uvildige revisionsrapport til rådighed for NaturErhvervstyrelsen for deres videre arbejde, ligesom vi er indstillede på at samarbejde og svare på yderligere spørgsmål. Vi har samtidig med øjeblikkelig virkning indført en række nye procedurer, der skal skærpe den interne kontrol. Der må ikke i fremtiden herske nogen tvivl om, at Videncenter for Svineproduktion bruger alle offentlige tilskudsmidler fuldstændigt efter hensigten i de enkelte støtteprojekter,« siger Søren Gade.

BNB