Landbruget tror fortsat på høsten

Flere nordsjællandske kornmarker ser våde og medtagede ud i øjeblikket, men sol i august kan fortsat redde en middelhøst hjem, vurderer Nordsjællands Landboforening, Agrovi. Usikkerheden om høsten sender kornprisen på himmelflugt.

Den megen regn i juli har sat sig i de nordsjællandske kornmarker, men alligevel håber landbruget på et middel udbytte, når markerne med vårbyg og vinterhvede skal høstes i august, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Det værste problem lige nu er, at markerne er utroligt bløde. Tit er juli en meget våd måned, og det er ekstraordinært i år, men hvis der kommer en tør eftersommer, så kan der stadig blive tale om en middelhøst, siger Lars Kruse Andersen, planteavlskonsulent i Nordsjællands Landboforening Agrovi.

Han forklarer, at mange landmænd allerede nu har høstet deres vinterbyg, som er tidligt modnet, men at det på grund af det våde vejr ikke været muligt at høste det hele. Derfor er en del af den tidlige høst gået tabt, men det er under 10 procent af kornet, det drejer sig om, oplyser Lars Kruse Andersen, som indtil videre forholder sig positivt til den kommende høst.

- Men hvis regnen fortsætter, så risikerer kornet ikke at overholde kvaliteten, og det vil også blive meget svært i det hele taget at høste, siger han.

At det ikke kun er Danmark, der lider under det våde vejr, ses blandt andet på de internationale priser på hvede. De lukkede i går på den europæiske kornbørs på 155,89 kroner for 100 kilo. Den tilsvarende pris på samme tidspunkt for to år siden var 80 kroner, mens den var 100 kroner sidste år.

- Det er et meget forskelligt billede i forhold til de sidste fem år, det er helt klart, siger Mogens Frederiksen, som er direktør for Korngruppen i Dansk Landbrugs Grovvareselskab, DLG.

Han forklarer, at den høje børspris afspejler den aktuelle usikkerhed om kvaliteten og mængden af høsten rundt omkring i Europa. Og usikkerheden slår direkte igennem på priserne dag for dag, fordi der generelt på verdensplan kun produceres den mængde korn, der er behov for.

- Men prisen kan se helt anderledes ud i løbet af ganske få dage, siger Mogens Frederiksen.

Kilde: Frederiksborg Amts Avis