Landbruget står foran historisk høj indtjening

De danske landmænd er fortsat i en positiv økonomisk udvikling og ventes i 2014 at opnå en historisk høj indtjening.

Foto: Steffen Ortmann. De danske landmænd er fortsat i en positiv økonomisk udvikling og ventes i 2014 at opnå en historisk høj indtjening.
Læs mere
Fold sammen

Det forudser Videncentret for Landbrug og Landbrug & Fødevarer i en indkomstprognose. Udviklingen kan forbedre landmændenes finansieringsmuligheder i bankerne.

Heltidslandmændene ventes i 2013 i gennemsnit at kunne notere et plus på godt 810.000 kr., mens driftsresultatet i 2014 forventes at lande på 921.000 kr. Driftsresultatet viser resultatet før aflønning af ejerens arbejdskraft og egenkapital.

- Indtjeningen er på et historisk højt niveau. Aldrig før har landbrugets samlede indkomst tre år i træk ligget så højt, som i perioden 2012-2014, siger Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef i Videncentret for Landbrug.

Årsagen bag den fortsat opadgående kurve i landbruget skyldes primært, at priserne på landbrugets produkter er steget. Senest er også prisen på mælk steget på grund af et fald i produktionen forårsaget af kulde og tørke i nogle af de store mælkeproducerende lande samt fortsat voksende efterspørgsel, især fra Asien, fremgår det af indkomstprognosen.

Dertil kommer de historisk lave renter, der medvirker til at begrænse virksomhedernes finansielle omkostninger.

- Tilsammen betyder det, at mælkeproducenterne oplever en solid fremgang efter en række vanskelige år. Prognosen forudser, at det gennemsnitlige resultat for en mælkeproduktion bliver på 557.000 kr. i 2013, og det stiger til 742.000 kr. i 2014, skriver Videncentret for Landbrug og Landbrug & Fødevarer i prognosen.

Den stigende indtjening betyder, at landmændene nu har bedre mulighed for at konsolidere sig eller foretage investeringer i deres produktionsapparat.

- For landmænd med høj gæld vil det være oplagt at bruge den forbedrede indtjening til at høvle af på gælden, få et større økonomisk råderum til fremtidig udvikling og på den måde komme ind i en god cirkel, lyder vurderingen fra Klaus Kaiser.

Formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, håber, at prognosen giver landmændene bedre mulighed for at finde finansiering. Han mener, det er afgørende nødvendigt, at landmændene kan investere, udvikle og fremtidssikre bedrifterne.

- Det har gennem længere tid været meget vanskeligt at få bankerne med på investeringer, men bedre bundlinje i sektoren bør give bedre mulighed, når man sidder i banken, og forhåbentligt kan de seneste års gode regnskaber og positive prognoser være med til at overbevise den finansielle sektor om, at det er værd at investere i landbruget fremadrettet, siger Martin Merrild.

/ritzau/FINANS